Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zdravko Mamić i Damir Vrbanović u USKOK-u iznijeli obranu i negirali nedjela

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić te izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović ispitani su u srijedu navečer u sjedištu Uskoka, nakon čega su vraćeni u policijski pritvor na Oranicama gdje će prenoćiti.

Njihovi odvjetnici novinarima nisu željeli otkriti detalje slučaja zbog kojega su Mamić i Vrbanović uhićeni zajedno s Mamićevim sinom Marijem te dvojicom poduzetnika Igorom Krotom i Sandrom Stipančićem. Ispitivanja u Uskoku najvjerojatnije će se nastaviti i u četvrtak ujutro, nakon čega će tužiteljstvo objaviti traži li za osumnjičene određivanje istražnog zatvora o čemu će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

  • Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da je njen branjenik pred Uskokovim istražiteljima iznio svoju obranu i negirao nedjela koja mu se stavljaju na teret. Ta je kratka izjava jedino što se tijekom cijelog dana moglo čuti od odvjetnika najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa protiv kojega je Uskok zbog izvlačenja novca iz Dinama prvu istragu pokrenuo još u srpnju.

Ni Vrbanovićev odvjetnik Janjko Grlić, nešto prije 20 sati kada je izašao iz Uskoka, nije otkrio puno više. Kazao je tek da se Vrbanović ne osjeća krivim te da je pred istražiteljima koji ga, između ostalog terete za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, iznio obranu i odgovarao na pitanja.

Prije Uskoka Mamić, a kasnije i ostali osumnjičenici, dovedeni su na ispitivanje u Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) na zagrebačkim Oranicama čiji su službenici od jutra, nakon uhićenja najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa i ostale četvorice osumnjičenih, pretražili niz domova i službenih prostorija.

Sumnja u mito, utaju poreza i niz drugih nekazonitosti

Uskok, kako se neslužbeno doznaje, Mamića i ostale tereti za utaju poreza, primanje i davanje mita te zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Sa Zdravkom Mamićem je, u jutarnjim satima, uhićen i njegov sin Mario te Igor Krota i Sandro Stipančić. Posljednja dvojica se, prema prvim informacijama, sumnjiče da su sudjelovali u nezakonitim transferima novca preko off shore tvrtki u inozemstvu. Vrbanović je uhićen posljednji u zagrebačkoj zračnoj luci kada je sletio čarterom iz ruskog Rostova. Na Plesu su da dočekali policajci u civilu s kojima je otišao nakon preuzimanja prtljage.

Od jutarnjih sati policija je pretraživala stanove osumnjičenika, kao i prostorije Dinama i agencije za nogometne transfre Maria Mamića. HNS je oko 13 sati na svojoj internetskoj stranici objavio da je policija u ranim jutarnjim satima ušla i u prostorije Saveza.

Nogometni klub Dinamo posljednji se put oglasio 13,20 sati kada je izvijestio da je nakon izvršene pretrage uredskih prostorija koje u Dinamu koristi Zdravko Mamić u pratnji policijskih službenika i svojih odvjetnika prevezen u službene prostorije PNUSKOK-a.

HNS bez službenog komentara o uhićenjima

Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak rekao je u zagrebačkoj zračnoj luci da nitko iz saveza neće davati službene izjave o uhićenju Vrbanovića te da će eventualne reakcije objaviti na službenoj internetskoj stranici HNS-a.

No, član Izvršnog odbora HNS-a Ante Kulušić ocijenio je da je riječ o političkoj odluci donesenoj na dan kada je pao Vukovar i kada je trebalo skrenuti pozornost s obilježavanja tog događaja. “Treba narodu dati kruha i igara”, kazao je Kulušić, dok je direktor svih reprezentacija Zorislav Srebrić samo kratko kazao: “Čestitam, čestitam”.

Hrvatski reprezentativci i izbornik Ante Čačić nisu željeli komentirati uhićenje izvršnog predsjednika HNS-a i bivšeg direktora Dinama.

Odvjetnik: Vrbanović već platio jamčevinu pa ne mora biti uhićen

Vrbanovićev odvjetnik Mate Matić kazao je kako smatra da u novoj Uskokovoj akciji protiv Zdravka Mamića i ostalih Vrbanović ne mora biti uhićen jer je nakon prvog pokretanja istrage položio jamčevinu koja podrazumijeva da će se odazvati svakom pozivu istražitelja.

“Položeno jamstvo je garancija da neće činiti propuste suprotne zakonu”, izjavio je Matić Hini. “Prema uobičajenoj proceduri slijedi pretraga njegove kuće te razgovor u policiji i Uskoku”, kazao je Matić, dodajući da ne zna pojedinosti o posljednjoj Uskokovoj akciji.

Mamićevi odvjetnici cijeli dan nisu bili dostupni za komentar posljednje Uskokove akcije. Jadranka Sloković i Čedo Prodanović novinare su izbjegavali ispred Mamićeve kuće na zagrebačkom Tuškancu, sjedišta NK Dinama i ostalih prostorija koje je policija pretraživala.

Od ranije pod istragom zbog izvlačenja novca iz Dinama

Mamić je od ranije pod Uskokovom istragom zbog sumnje da je nizom nedjela zajedno sa svojim bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.

Braća Mamić i Vrbanović pušteni su iz istražnog zatvora 15. srpnja nakon uplaćene jamčevine. Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo Mamića je krajem srpnja optužilo i zbog prijetnji menadžeru nogometaša Roberta Murića.

Komentiraj