‘Zdravka Mamića s osječkim sucima inicijalno je povezao Mate Radeljić, savjetnik bivše predsjednice’

Nacional otkriva da se okvir za moguću korupciju sudaca u Mamićevoj režiji formirao uz asistenciju visokog dužnosnika Ureda predsjednice koji je prije toga prisustvovao povjerljivim sastancima, na kojim se dogovaralo kako će joj Mamić financirati kampanju

Nacional je početkom tjedna doznao jedan izuzetno značajan detalj koji baca sasvim novo svjetlo na tvrdnje Zdravka Mamića o tomu da je korumpirao veći broj osječkih sudaca. Izvor blizak i Mamiću i Uredu predsjednice iz predsjedničkog mandata Kolinde Grabar-Kitarović navodi da je Mamiću ključne inicijalne kontakte s osječkim sucima osigurao visoki dužnosnik Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović – a to je Mate Radeljić, njen savjetnik za unutarnju politiku.

Ako su ti navodi točni, tada ispada da je jedan od ključnih brokera koji je Mamića spojio s nedostojnim osječkim sucima za koje Mamić tvrdi da ih je korumpirao, radio za Ured predsjednice Republike. A to Mamićeve navode o korupciji sudaca stavlja u jedan još puno gori kontekst – onaj u kojem se okvir za buduću korupciju formirao uz inicijalnu asistenciju savjetnika predsjednice za unutarnju politiku.

Pišući o sadržaju Mamićeva USB-a, Jutarnji list je citirao Mamića koji je naveo da se jedanput prije jedne od utakmica na koje su, kako tvrdi, često dolazili suci Vekić, Krušlin i Pribić, vidio s Vekićem u zagrebačkom restoranu Dva goluba na Kvatriću te da je u društvu Vekića sjedio Mate Radeljić koji je bio savjetnik bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Izvor Nacionala navodi kako je Radeljić bio ključna poveznica Mamića s osječkim sucima, da se Radeljić s Vekićem sastajao u više navrata te da je bio njegov glavni lobist da postane šef osječkog županijskog suda. Mamić je ekstenzivno objašnjavao istražiteljima kako se i on angažirao da za njega lobira. To znači da je to bila koordinirana lobistička akcija u koju je tada bio uključen i visoki dužnosnik Ureda predsjednice.

Nacional je doznao još neke okolnosti o Mamićevim tvrdnjama o korupciji osječkih sudaca. Izvor blizak kontroverznom poduzetniku Dragi Tadiću naveo je Nacionalu da je Tadić ključni svjedok koji potvrđuje većinu navoda Mamića o korupciji osječkih sudaca. Naročito okolnosti o njihovim druženjima. Drugi značajan svjedok kojeg Mamić zasad nije javno spomenuo je Damir Mišković, čelni čovjek nogometnog kluba Rijeka, za kojeg se tvrdi da je bio prisutan nekim spornim večerama u Dubaiju. Mišković je jedan od ispitanih u svojstvu svjedoka.

 

Ako dođe do podnošenja kaznenih prijava, Zdravko Mamić bit će također prijavljen za podmićivanje. A to onda podrazumijeva da više ne može računati da neće biti izručen Hrvatskoj

 

Prošlotjednim prozivanjem nekolicine hrvatskih sudaca za korupciju koju je osobno osmislio i izveo, odbjegli Zdravko Mamić upustio se u izuzetno opasan manevar koji bi, vjerojatno posve suprotno njegovim očekivanjima, mogao završiti njegovim izručenjem u Hrvatsku. To je ključni detalj koji dodatno otkriva u koliko se pogibeljnoj situaciji Mamić našao nakon što je pravomoćno osuđen na više od šest godina zatvora u prvom postupku koji se protiv njega poveo.

Na taj značajan detalj Nacional je upozorio izvor s neposrednim saznanjima o tijeku te obrade koji tvrdi da je ovaj Mamićev manevar za njega višestruko kontraproduktivan i to objašnjava ovako:

‘’Ako dođe do podnošenja kaznenih prijava, Zdravko Mamić bit će također prijavljen za podmićivanje. A to onda podrazumijeva da zbog vremena kada je to kazneno djelo nastalo, Mamić zbog pravosnažnog međudržavnog sporazuma između Hrvatske i BiH više ne može računati da neće biti izručen Hrvatskoj. Slična je situacija i po pitanju druge optužnice koja je protiv njega postala pravomoćna. Tako da njegove kalkulacije, ma kakve god one bile, za njega teško mogu biti dobre’’.

Nacional je otkrio i koje se okolnosti počinju sagledavati u sasvim novom svjetlu nakon što je Mamić suce optužio za korupciju i koje se sada počinju razmatrati kao potencijalna neizravna potvrda da su neki prozvani suci mogli primiti mito. O tim je okolnostima početkom veljače pisao Jutarnji list.

Naime, više od dvije godine nakon što je Županijski sud u Osijeku napisao nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv Zdravka Mamića i ostalih te nekoliko dana nakon što je održana drugostupanjska sjednica Vrhovnoga suda na kojoj se odlučivalo o žalbama na tu presudu, osječki Županijski sud je jednoj od stranaka, bivšoj supruzi Zorana Mamića, očigledno s dvogodišnjim zakašnjenjem, poslao prvostupanjsku presudu.

PHOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

 

Bivša supruga Zorana Mamića Ana Šikić nije bila među okrivljenicima, no ona je jedna od osoba kojima se, prema nepravomoćnoj presudi, treba oduzeti nepripadajuća imovinska korist zbog sumnje da je riječ o sredstvima koja su im dali okrivljenici. Time što joj se oduzima imovina, ona također postaje stranka u postupku te jednako kao i okrivljenici zaprima nepravomoćnu presudu na koju imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na sjednici Vrhovnoga suda nekoliko članova obitelji okrivljenika su obrazlagali svoje žalbe, a o svim tim žalbama Vrhovni sud naknadno je trebao odlučiti u sklopu svoje odluke o čitavom predmetu. Ali nigdje nije bilo žalbe Ane Šikić.

Zato što je osječki Županijski sud zaboravio, ili namjerno previdio da je i ona stranka u postupku te joj prije dvije godine nisu poslali presudu kada je poslana ostalim strankama.

 

Istražitelji USKOK-a putem međunarodne pravne pomoći zatražili su i hotelske račune iz Abu Dhabija, gdje Mamić tvrdi da je plaćao smještaj pojedinim sucima i njihovoj pratnji. Ali ti računi dosad nisu stigli

 

Nije to po svemu sudeći isprva vidio ni Vrhovni sud koji je proveo i zaključio javni dio sjednice.

Kada su suci najviše sudske instance naknadno vidjeli da im u spisu nema dostavnice za jednu stranku, vjerojatno su čitav predmet hitno vratili osječkom Županijskom sudu koji je zatim hitno dvije godine staru presudu poslao Ani Šikić kako bi se ona na nju žalila.

Posljedica po čitavu presudu nije bilo, ali da je osuđujuća presuda protiv Mamića postala pravomoćna ovakav propust, odnosno nemogućnost jedne od stranaka da se žali zbog propusta suda, predstavljala bi izvjesno bitnu povredu te bi čitav predmet bio srušen ili u nekom revizijskom postupku ili pak pred Ustavnim sudom.

Iako je u odnosu na čitavu inkriminiranu imovinsku korist zapravo riječ o jako malome dijelu, to se sada počinje promatrati i u sasvim drugom kontekstu. Kao potencijalno namjeran manevar nekog korumpiranog tko je imao interes stvoriti preduvjete da se na višoj sudskoj razini ruši presuda protiv Mamića zbog narušenog prava na pravično suđenje.

U međuvremenu, istražitelji USKOK-a zasad su samo djelomično uspjeli potvrditi ono što je odbjegli Zdravko Mamić javno iznio, a prije toga na USB sticku poslao USKOK-u povezano sa sucima za koje tvrdi da ih je osobno korumpirao. Potvrđene su brojne okolnosti spornih zbivanja, zajednička druženja koja već sama po sebi teško reputacijski kompromitiraju prozvane suce, ali ne i tvrdnje da ih je Mamić doslovno korumpirao. Dokaza o primopredaji novca zasad nema.

Ali unatoč tomu predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban predložio je u ponedjeljak pokretanje mjera protiv sudaca Zvonka Vekića i Darka Krušlina koje je u svom obraćanju spomenuo Zdravko Mamić.

Predložio je stegovni postupak i mjeru razrješenja dvojice sudaca, a prethodno je od sudaca tražio i dobio očitovanje. Potom ga je proslijedio ministru pravosuđa i Vrhovnom sudu, a u ponedjeljak poslao DSV-u zahtjev za pokretanjem stegovnog postupka s prijedlogom stegovne kazne razrješenja od obnašanja sudačke dužnosti. Vrban tvrdi da Vekić i Krušlin više nikada ne bi trebali biti suci.

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban predložio je u ponedjeljak pokretanje mjera protiv sudaca Zvonka Vekića i Darka Krušlina koje je u svom obraćanju spomenuo Zdravko Mamić. PHOTO: Dubravka Petric/PIXSELL

 

Istražitelji USKOK-a, koji su tijekom ponedjeljka još jednom ispitivali suprugu Zdravka Mamića Marinu, reagirali su u tom slučaju uglavnom adekvatno, iako neki suci smatraju da su mogli biti znatno brži. Dosad su ispitali više od 30 svjedoka, ali su njihovi iskazi često proturječni. Uglavnom se odnose na detalje gdje i kada se Mamić s kime družio. Istražitelji USKOK-a putem međunarodne pravne pomoći zatražili su i hotelske račune iz Abu Dhabija, gdje Mamić tvrdi da je plaćao smještaj pojedinim sucima i njihovoj pratnji. Ali dosad nisu stigli ni ti računi koji trebaju biti pribavljeni na odgovarajući način, da bi postali relevantan dokaz u nekom potencijalnom budućem sudskom postupku.

Čak se i sam Mamić preko nekih svojih kontakata dodatno angažirao kako bi prikupio te račune. Ali činjenica da ih nije zadržao i sačuvao pokazuje da nije temeljito i dugoročno planirao s time izlaziti u javnost u vrijeme kada su se ti događaji i zbivali.

Bivša supruga Zorana Mamića Ana Šikić nije među okrivljenicima, no ona je jedna od osoba kojima se treba oduzeti nepripadajuća imovinska korist. PHOTO: Marko Jurinec/PIXSELL

 


GNK Dinamo financirao servis i popravak luksuznog BMW-a koji Zdravko Mamić vozi u Bosni i Hercegovini

Vodstvo Građanskog nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba u proteklom periodu izravno ili neizravno pomagalo je i financiralo boravak Zdravka Mamića u Bosni i Hercegovini, kamo je pobjegao jer je dan uoči prvostupanjske presude doznao da će biti osuđen, što se po zakonu može okarakterizirati kao kazneno djelo za koje je zapriječena kazna do tri godine zatvora. U javnosti su se dosad za to pojavljivale tek čvrste indicije, poput iznimno neobičnog i skupog angažmana igrača Marija Vasilja koji je navodno poslužio za pokriće velikog dijela Mamićevih troškova u Hercegovini, no Nacional je došao do konkretnog dokaza koji će, po svemu sudeći, zaintrigirati istražitelje ako žele rasvijetliti i taj aspekt goleme kriminalne afere koja je potresla hrvatsko društvo i hrvatski nogomet. Naime, iz dokumenata koje posjedujemo vidljivo je da je GNK Dinamo u siječnju prošle godine platio servis i popravak luksuznog BMW-a koji Mamić koristi, i to nakon prometne nesreće koju je s njim doživio u mjestu Čitluk.

Kazneni zakon po tom pitanju vrlo je jasan i eksplicitan: u njegovu 310. članku stoji da će „onaj tko osobu kojoj je na temelju zakona oduzeta sloboda potiče na bijeg ili joj pomaže u bijegu biti kažnjen kaznom zatvora do tri godine“. U siječnju prošle godine Zdravko Mamić već je dulje od godinu dana imao status bjegunca te je trebao otići u pritvor i ondje čekati pravomoćnost presude kojom je lišen slobode na šest i pol godina. Hrvatska je u to vrijeme od Bosne i Hercegovine već bila zatražila njegovo izručenje, no to je odbijeno.

Prometna nesreća u Čitluku dogodila se 28. siječnja 2020. godine, a u njoj su sudjelovali jedan Mercedes i luksuzni BMW 7 zagrebačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao Zdravko Mamić. Lakše tjelesne ozljede u sudaru je zadobio vozač Mercedesa, a na teren je odmah izašla i policija. Fotografije portala Grude Online potom je prenijela većina hrvatskih medija.

Dva tjedna nakon toga BMW, koji je tek lakše oštećen, dovezen je na servis u Split. Iz računa koji posjeduje Nacional vidljivo je da je popravak platio GNK Dinamo, i to u iznosu 12.800,78 kuna. Pored toga, na računu za obavljene usluge naveden je broj mobitela koji također pripada zagrebačkom klubu, a koji po neslužbenim informacijama koristi osoba zadužena za Mamićevu pratnju i osobnu sigurnost u Hercegovini. To je još jedan podatak koji bi vjerojatno mogao zaintrigirati istražitelje.

Iz računa koji posjeduje Nacional vidljivo je da je popravak BMW-a nakon prometne nesreće 28. siječnja prošle godine platio GNK Dinamo, i to u iznosu od 12.800,78 kuna. PHOTO: Grude, Nacional

 

Navedeni BMW, po tvrdnjama osoba upućenih u okolnosti bijega gazde Dinama u susjednu državu, Zdravko Mamić koristi i danas, a izvjesno je da njegov leasing također plaća zagrebački klub.

Tvrdnje o Dinamovom financiranju Mamićeva bijega iz Hrvatske već ranije je u javnost iznosila udruga Dinamo – to smo mi, kojoj je kao jedan od argumenata poslužio angažman igrača Marija Vasilja koncem kolovoza 2018. godine. Tada 23-godišnji Vasilj, naime, sin je vlasnika hotela Villa Regina u Međugorju, u kojemu je Mamić boravio u prvoj fazi svog bijega u BiH.

Za potpisivanje ugovora s dotad slabo poznatim igračem javnost nije znala, s obzirom na to da je klub prešutio tu informaciju. Vasilj je u Dinamo stigao iz četvrte poljske lige, iz kluba koji se zove Legionova, da bi promptno bio proslijeđen u Sesvete. Dotad je u karijeri igrao za GOŠK Gabelu, Istru, Rovinj, Hrvatski dragovoljac i slovensku Krku. Financijske okolnosti tog transfera do danas nisu do kraja poznate, ali odmah nakon što se to dogodilo pojavila se sumnja da je klub pronašao način da nominalno legalno financira Mamićev boravak u Hercegovini. Neslužbeno se baratalo cifrom od više stotina tisuća eura.

Otprilike godinu dana kasnije Mamić se ipak iselio iz Ville Regine, navodno zato što vlasnik nije bio najsretniji tijekom i razvojem karijere svog sina te se s Mamićem posvađao. Ovaj odbjegli osuđenik i glava kriminalne organizacije, kako se neslužbeno može doznati, u posljednje vrijeme većinu vremena provodi u mostarskom hotelu Mepas u vlasništvu tajkuna Mirka Grbešića.

Komentiraj