Zdravije srce na dohvat ruke – pazite na dovoljan unos magnezija!

Sanjin Strukic/PIXSELL, Borna Filic/PIXSELL

Najvažniji mišić u tijelu i ove je godine obilježio svoj dan. Svjetski dan srca koji se već šesnaestu godinu za redom obilježio 29. rujna, proteklog je tjedna okupio brojne stručnjake s područja medicine, nutricionizma i tjelovježbe, koji su javnosti otkrili zabrinjavajuće brojke o porastu kardiovaskularnih oboljenja, ali i ponudili prirodna riješenja kako očuvati zdravlje srca.

Na važnost redovne tjelesne aktivnosti u prevenciji bolesti srca i krvnih žila posebno se osvrnula poznata instruktorica Pilatesa i Focus point programa, Asja Petersen, koja je okupljenima u prostorijama Zaklade ‘Hrvatska kuća srca’ iznijela temeljne zdravstvene preporuke o vježbanju kao načinu prevencije bolesti srca i krvnih žila. Statistike o sjedilačkom načinu života tj. nedovoljno tjelesno aktivnog načina života su porazne, upozorila je, istaknuvši da se nekim oblikom fizičkog posla bavi svega 20 posto populacije, dok se istovremeno u posljednjih nekoliko desetljeća radni tjedan produžio na čak 47 radnih sati!

Istaknimo kako je odgovarajuća prehrana jedan od najvažnijih čimbenika za zdravlje srca, jer mu osigurava potrebne hranjive tvari i energiju za rad. Magnezij je životno važan mineral potreban za normalnu funkciju srčanog mišića, a mineralna voda Mg Mivela je prirodan izvor magnezija i u 1L sadrži gotovo preporučeni dnevni unos magnezija.

O važnosti vježbanja u očuvanja zdravlja srca govorilo se i na subotnjoj javno-zdravstvenoj akciji u organizaciji Zaklade ‘Hrvatska kuća srca’, pod nazivom ‘Pokreni svoj život – saznaj kardiovaskularni rizik’, u sklopu koje su građani Zagreba imali priliku na središnjem gradskom trgu obaviti kontrolu krvnog tlaka, kolesterola i glukoze te saznati osobni kardiovaskularni rizik.

dr. Portolan Pajić, akademik Miličić i edukatorica Asja Petersen
dr. Portolan Pajić, akademik Miličić i edukatorica Asja Petersen

“Prevencija je upravo ono što želimo putem ovakvih javnozdravstvenih aktivnosti staviti u prvi plan. Čak 80 % prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti mogu se spriječiti uz kontrolu najvećih vanjskih rizika, a to su konzumacija duhana, alkohola i nezdrave prehrane te fizička neaktivnost. Pozivamo građane da razmišljaju o svojoj prehrani te da svaki dan izdvoje minimalno 15 do 20 minuta za šetnju, sport, ples ili bilo koju drugu fizičku aktivnost kako bi svoje srce održavali zdravim”, naglasila je Ivana Portolan Pajić, dr.med koordinatorica Svjetskog dana srca u Hrvatskoj.

Asja Petersen je građanima na Trgu bana Jelačića predstavila neke od elemenata Pilatesa, kao jednog od načina tjelesne aktivnosti koja ima važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih problema.

01.10.2016., Zagreb - Javno-zdravstvena akcija u povodu Svjetskog dana srca na kojoj je Aja Petersen predstavljala pilates kao jednu od akticnosti koja pomaze srcu.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Javno-zdravstvena akcija u povodu Svjetskog dana srca na kojoj je Aja Petersen predstavljala pilates kao jednu od akticnosti koja pomaze srcu

Treća aktivnost kojom se obilježio Svjetski dan srca bio je nedjeljni planinski uspon na Medvednicu kada su svi prisutni imali priliku upoznati se s vrijednostima Mg Mivele i utjecaju prirodnog magnezija tijekom i nakon tjelesne aktivnosti. Kao prirodna tvar koju se sve više spominje u kontekstu zdravlja srca, budući da u sprezi s drugim mineralima omogućava njegovo normalno stezanje i opuštanje, a često je nedovoljno zastupljen u prehrani, magnezij je idealno unositi putem mineralne vode koja ujedno zadovoljava potrebe organizma za mineralima i hidratacijom.

S 343 mg magnezija po litri, Mg Mivela osigurava dovoljan unos ovog ključnog minerala u organizam te je odličan “suputnik fizičkih napora”, istaknula je Asja Petersen, našalivši se kako je “put do zdravlja možda strm, ali na duge staze neizbježan”.

Planinarke na Medvednici
Planinarke na Medvednici
[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]