Zdrava prehrana: Povećani unos flavanola može smanjiti krvni tlak

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Povećani unos flavanola u raznovrsnoj i zdravoj prehrani može smanjiti krvni tlak, piše portal vitamini.hr.

Prevencija i kontrola visokog krvnog tlaka je uglavnom usredotočena na kontrolirani program prehrane i dnevnu količinu unosa nutrijenata, no mnoge studije, medicinski stručnjaci i nutricionisti sve više spominju važnost bioaktivnih tvari. To je skupina spojeva za koje se smatra da imaju fiziološki učinak i smanjuju rizik od bolesti. Glavna vrsta tih bioaktivnih spojeva su flavanoli, koji se nalaze u čaju, voću, proizvodima od kakaoa i orašastim plodovima.

Novo veliko istraživanje je pokazalo kako prehrana bogata flavanolima može dovesti do smanjenja krvnog tlaka. Znanstvenici su analizirali prehrambene biomarkere više od 25 tisuća osoba. Autori studije su uočili da je razlika u krvnom tlaku između onih s najmanjim unosa flavanola od onih s najvišim decilom unosa iznosila između 2 i 4 mmHg. To je usporedivo sa značajnim promjenama krvnog tlaka. Ističe se kako je najveća razlika primijećena kod ispitanika s najvišim krvnim tlakom.

Zaključuje se kako bi povećani unos flavanola u prehrani mogao dovesti do smanjenja učestalosti kardiovaskularnih bolesti u široj populaciji.

Komentiraj