HINA

ŽDO-u podnesene dvije prijave zbog onečišćenja u Sl. Brodu

U Slavonskom je Brodu u utorak održana konferencija za novinare policije u Županijskog državnog odvjetništva, na kojoj je bilo riječi o kaznnim prijavama zbog onečišćenja vode u Slavonskom Brodu.

“ŽDO-u u Slavonskom Brodu su podnesene dvije kazene prijave gradonačelnika i Vodovoda zbog kaznenog djela onečišćenja okoliša i djela dovođenja u opasnost života, a sve zbog analize koja je pokazala da u vodi postoji veća količina ugljikovodika. U prijavama se ta viša količina ugljikovodika u vodi povezuje s događajem od 28. ožujka. Postupajući po prijavama naložili smo policiji izvide kako bi se moglo odlučiti o kaznenim prijavama. Postupanje tijekom izvida je tajno, no ako postoji interes javnosti, što je ovdje evidentno, reći ćemo onoliko koliko možemo da se ne ugroze izvidi”, rekla je županijska državna odvjetnica Mirela Šmital.

Načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić kazao je kako poduzimaju sve potrebne radnje, po nalogu DORH-a. “Po nalogu inspektorice zaštite okoliša tvrtka koja je onečistila tlo dužna je sanirati teren. Uz sanaciju je nastavljeno i kriminalističko istraživanje. Policijski dužnosnik je danas zatražio da se udalje sve osobe koje su tamo neovlašteno bile”, rekao je.

Dodao je kako se radi o složenom kriminalističkom istraživanju. Na pitanje je li bilo bilo kojeg drugog ekološkog incidenta u posljednjih mjesec dana, Valić je rekao da “misli da nije bilo prijavljeno”.

Na pitanje koje kazne su predviđene za kaznena djela za koje su prijavljeni, Šmital je kazala da su za natjteža djela predviđene zatvorske kazne.

Komentiraj