Zdenko Adrović: “Odluka Ustavnog suda nije proizvela nikakvo dodatno ni neko manje pravo za potrošače”

Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović u četvrtak je na konferenciji za novinare komentirao odluku Ustavnog suda koji je odbacio tužbe sedam banaka za kredite u švicarskim francima.

Ovom odlukom suda, kaže Adrović, nije se proizvelo nikakvo dodatno niti neko manje pravo za potrošače te kako su oni zapravo sa svojim pravima već definirani.

“Podsjećam ovom prilikom da je Zakon o potrošačkom kreditiranju, odnosno izmjene i dopune Zakona su definirale prava potrošača i definirano je da su oni obeštećeni provođenjem tog zakona. Isto tako podsjećam da je tu tvrdnju ponovio i Vrhovni sud Republike Hrvatske kada je izjavio da su svi oni sporazumi o konverziji koji su postignuti u skladu sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju pravno valjani i proizvode pravne učinke pa čak i oni čiji se osnovni ugovori sastoje od odredaba koje su pravno ništetne, a to su bile odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi i odredbe o valutnoj klauzuli”, rekao je na konferenciji direktor HUB-a.

Odluku Ustavnog suda, dodaje, još nisu primili. Svoje stavove iznijet će javnosti čim pregledaju odluku. Istaknuo je da Hrvatska udruga banaka nije stranka u postupku već sedam banaka, ali vjeruje da će one svoja prava štititi pred nekim drugim instancama u Europskoj uniji.

Adrović je kazao da će se, vremenski gledano, Sud Europske unije sigurno o tome izjasniti. “Pretpostavljam da će to biti u idućih godinu, godinu i pol dana. Vidjet ćemo još što je sa Strasbourgom i drugim institucijama”, zaključio je.

Komentiraj