Austrijska diskografska kuća PMG Audio objavila je reizdanje prvog samostalnog albuma Zdenke Kovačiček na CD-u i vinilu, napominjući da je u pitanju jedna od najznačajnijih i najistaknutijih ličnosti hrvatske glazbene scene, ali i da originalno izdanje tog albuma, objavljenog 1978., danas doseže cijenu i do 300 eura. Riječ je o kući koja u svom katalogu nudi vrlo raritetna i vrijedna izdanja.

‘’Da je moj album tražen i da postiže visoku cijenu, saznala sam posljednjih godina od prijatelja koji obilaze buvljake i dućane sa starim pločama. Najveće iznenađenje bilo mi je kad je moja kći u New Yorku u klubu Zebulon čula moju ploču. DJ Jeremy s kojim sam se dopisivala, ispričao je da su mu LP preporučili prijatelji iz Beograda i da ga je platio oko 150 eura. Od tada je očito cijena još narasla. To me oduševilo, naročito poslije ignoriranja genijalaca koji su radili serijal ‘’Naši dani – priča o hrvatskom rocku’’, gdje me nisu ni spomenuli. Eto, sve dođe na svoje. Vlasnik PMG-ja pisao mi je da je oduševljen potražnjom i da ima jako puno narudžbi. Prodaje se u Japanu, Velikoj Britaniji, Finskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Austriji…’’ izjavila je Zdenka Kovačiček za Nacional. Uz nekoliko rečenica o karijeri Zdenke Kovačiček i njezinu početku s Duom Hani u kojem je prvi put zapjevala s 13 godina, na stranicama PMG Audio osim što album nazivaju funk draguljem, piše i ovo: ‘’Zdenka i njezini producenti kombinirali su disko funk s elektroničnim dijelovima, raskošnim osjećajnim baladama i glamurozno orijentiranim modnim popom s primjesama rocka, s jednim zajedničkim nazivnikom, odnosno posve jedinstvenim i karizmatičnim glasom gospođe Kovačiček. Vrlo lako bi se mogla zamijeniti s nekom crnačkom disko-kraljicom u stilu Donne Summer. Hrvatski jezik također daje odličan tračak egzotičnosti albumu. Sama glazba je zapadno orijentirana, puna funka, soula, bluesa i glamura, s elementima jazza. Od prve do zadnje pjesme na albumu se osjeća iskrenost koja dolazi iz srca’’, kaže Zdenka Kovačiček. Tvrdi da ju je iznenadilo kada je vidjela da je uspoređuju s kraljicom disco glazbe Donnom Summer. ‘’Mislim da je to zato  što su DJ-i pokazali interes za moja izdanja 70-ih i 80-ih i prenijeli to na posjetitelje klubova te na kolekcionare raritetnih izdanja. Osim toga, vinil je ponovo popularan. Ja sam tad snimala sve što mi se činilo novim, drugačijim i zanimljivim. Čak sam i istraživala i smišljala neke kombinacije, pa je tako nastao i prvi funk kod nas. Navodno je moja pjesma ‘Hallo Mr. Elton John’ Vlade Delača proglašena prvom domaćom funk pjesmom. Tu je i jedna od prvih snimki elektronske glazbe ‘Elektra’ Igora Savina. Jugoton  tada nije bio zainteresiran za mene iako sam imala hit ‘Žutu ružu’ pa je to izdao PGPRTB. Bili smo ispred svoga vremena’’, priča pjevačica. Nakon što je krajem prošle godine objavila dvostruki album, želi nastaviti pjevati u mjuziklu ‘’Ella i Marilyn’’ i to u kabaretskoj verziji, a pozvana je i u Sankt Peterburg na pregovore oko uloge u mjuziklu. Također se nada reizdanju albuma ‘’Frka’’ i ‘’Love is a game’’.

Komentiraj

PREKONacional
Podijeli objavu
Prethodni članakVATERPOLO: Jug prvak Europe
Sljedeći članakTEST ZA RENZIJA: Italija bira gradonačelnike
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.