Zbrajaju se žrtve napada u Beču, najmanje dvoje mrtvih i 15 ozlijeđenih

Najmanje dvije osobe, među kojima napadač, ubijene su u simultanim terorističkim napadima u ponedjeljak navečer u središtu Beča, objavilo je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer rekao je televiziji ORF da se radilo o više napadača koji su otvorili vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge.

Policija je blokirala područje i traga za više napadača koji su još u bijegu. Jedan od njih ubijen je u sukobu s policijom. Druga žrtva je civil. U obračunu je teško ranjen i policajac.

Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je 15 osoba ozlijeđeno, od čega sedam teže. Strahuje se da bi žrtava moglo biti još.

Austrijski mediji objavljuju snimke nekoliko sigurnosnih kamera koje pokazuju jednog ili više napadača u bijelim kombinezonima naoružanih automatskim oružjem, a policija ih je putem Twittera pozvala da snimke ne dijele na društvenim mrežama.

U trenutku napada, koji je počeo nekoliko sati prije najavljenog zatvaranja zbog širenja pandemije, u sinagogi nije bilo nikoga, kazao je predsjednik tamošnje židovske općine Oskar Deutsch.

Napad su u međuvremenu najstrože osudili Njemačka, Francuska i Europska unija. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nazvao ga je kukavičkim. “Mi smo uz Austriju”, poručio je.

“Mi Francuzi dijelimo šok i tugu austrijskog naroda čije je srce, Beč, napadnut večeras. Nakon Francuske i naši prijatelji su napadnuti. Ovo je naša Europa. Nećemo ustuknuti pred terorom, naši neprijatelji moraju znati s kim imaju posla”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Teroristički napad i talačka kriza u Beču, objavljena snimka pucnjave u centru grada

Komentiraj