Zbor znanstvenih novinara upozorava na gostovanje protivnika cijepljenja Wakefielda u Splitu

Zbor znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND) upozorio je u četvrtak na skoro gostovanje bivšeg britanskog liječnika i jednog od najvećih protivnika cijepljenja Andrewa Wakefielda u Splitu, a čiji je, kako ističu, diskreditirani rad iz 1998. godine potaknuo val otpora cijepljenju.

Posljedice djelovanja Wakefielda su ponovna pojava epidemija ospica u razvijenim zemljama svijeta, a samo na području Europe prošle je godine oboljelo više od 82.000 ljudi, od čega je 72 preminulo od posljedica, naglašavaju u priopćenju.

Wakefieldu je, ističu, oduzeta liječnička licenca zbog grubog narušavanja etičkih principa istraživačke medicine tijekom izrade rečenog znanstvenog rada, jer je bez dozvole i nepotrebno izvodio pokuse na djeci, a naknadna je istraga pokazala i da je lažirao rezultate. Njegovo istraživanje, pokazalo se, financirali su odvjetnici koji su namjeravali profitirati od tužbi protiv proizvođača cjepiva.

Zbor znanstvenih novinara HND-a posebno naglašava činjenicu da se Wakefieldovo gostovanje događa u vrijeme kad je Split u opasnosti od epidemije ospica do koje je došlo zbog pada procijepljenosti djece.

Stoga pozivaju građane da uredno cijepe svoju djecu te da se o opasnostima cijepljenja informiraju putem razgovora sa svojim pedijatrom, stručnjacima epidemiolozima ili obrate Zavodu za javno zdravstvo te da informacije ne prikupljaju iz upitnih izvora na internetu ili od liječnika drugih specijalizacija.

Pozivamo i Grad Split i Hrvatsku liječničku komoru da se što prije očituju o ovom skupu, stoji u priopćenju Zbora znanstvenih novinara HND-a.

Komentiraj