Zbog zamjene identiteta pacijentica ravnatelj splitskog KBC-a podnio ostavku

Zbog propusta zamjene identiteta dviju pacijentica liječenih u KBC-u Split, od kojih je jedna preminula, čelni čovjek te bolnice Julije Meštrović u ponedjeljak predvečer je ministru zdravstva Viliju Berošu podnio ostavku.

Slučaj zbog kojeg je dao ostavku dogodio se još u travnju kada su djelatnici te bolnice prilikom zaprimanja u bolnicu zamijenili identitet dviju starijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Seget Vranjici i Dicmu.

Jedna od dvije pacijentice iz ove priče preminula je 16. travnja. Kako nije imala drugih članova uže obitelj, pokopana je u nazočnosti svog nećaka, zagrebačkog odvjetnika, a zbog situacije s koronavirusom, prije samog pokopa lijes nije otvaran, pa je sprovod protekao tiho i naoko sasvim normalno. Osim činjenice da se u lijesu nije nalazila njegova tetka, piše Slobodna Dalmacija.

Što se stvarno dogodilo otkriveno je tek u ponedjeljak poslijepodne kad su zdravstveni radnici drugu staricu htjeli “vratiti” u Dom Florence u Seget Vranjicu. Djelatnici doma odmah su primijetili da se radi o drugoj osobi, a ne o njihovoj štićenici.

Kada je saznao što se dogodilo, Meštrović je nazvao ministra Beroša, podnio mu ostavku i odmah pokrenuo internu istragu o cijelom slučaju. Nakon toga posjetio je obitelj starice koja je zapravo preminula, te im osobno priopćio što se za sve ovo vrijeme događalo. Obitelji se telefonski ispričao i ministar Beroš.

“Nisam imao izbora, stvari su se tako zaredale i takve su naravi da je ostavka na dužnost ravnatelja stvar mog profesionalnog i osobnog morala”, rekao je za Slobodnu Meštrović.

MInistar Beroš potvrdio je da je Meštrović stavio svoj mandat na raspolaganje, a o njegovom mandatu, odnosno ponuđenoj ostavci može raspravljati samo Upravno vijeće KBC-a Split, koje i imenuje ravnatelja.

Već danas zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva trebala bi započeti unutarnji nadzor u toj bolnici.

Komentiraj