Američki predsjednik Donald Trump zatražio je ukidanje programa viza za raznolikost, tzv. lutrije za zelenu kartu. Učinio je to iz razloga što je upravo pomoću te vize u zemlju ušao uzbekistanski imigrant koji je u utorak ubio osmero ljudi u New Yorku.

Sayfullo Saipov (29), koji je svoj teroristički napad izveo u ime Islamske države, došao je u SAD legalnim putem iz Uzbekistana 2010. kroz navedeni program, kojim svake godine 50.000 imigranata dobiva zelenu kartu. Da bi se kvalificirali, podnositelji zahtjeva moraju imati četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje i dvogodišnje radno iskustvo.

U programu viza za raznolikost mogu sudjelovati državljani zemalja “s povijesno niskom stopom imigracije u SAD”, kako navodi američko državno tajništvo. Zemlje koje su prošlih godina imale veliki broj emigranata u SAD automatski se isključuju iz programa za tu godinu, a nijedna pojedinačna zemlja ne smije imati više od 7% ukupnog broja dobitnika. Svake godine 50.000 podnositelja zahtjeva ili njihovih najbližih članova obitelji dobije zelenu kartu po principu lutrije, odnosno nasumičnim odabirom.
Većina dobitnika na lutriji za zelenu kartu prošle godine bila je iz Afrike (20.706) i Europe (15.207), iako je zemlja s najviše dobitnika bila Nepal s 3.247 dodijeljenih viza, javlja CNN. Slijede Egipat s 2.855, Iran i Kongo s po 2.778 i Etiopija s 2.143 vize.
Hrvatska je na samom začelju prema popisu za 2016. sa samo 22 dobitnika lutrije. To je nešto manje nego 2015. i 2014., kada je vizu dobilo 30, odnosno 41 Hrvat. Usporedbe radi, čak 1506 Albanaca, 1.189 Moldavaca i 2.379 Uzbekistanaca dobilo je vizu ovim putem 2016.
Zemlje čiji je broj dobitnika prošlih godina najviše narastao su Uzbekistan, Sudan, Venecuela, Liberia, Iran, Moldavija i Kongo. Zahtjev je prošle godine podnijelo čak 11.4 milijuna osoba iz stotinjak zemalja. U slučaju ukidanja lutrije, imigrantima iz Hrvatske i ostalih zemalja preostaje mogućnost dobivanja zelene karte preko člana obitelji ili poslodavca.

Komentiraj