Zbog sve nasilnijih prosvjeda kralj Charles III. odgodio posjet Francuskoj

Britanski kralj Charles III. odgodio je planirani državni posjet Francuskoj zbog sve nasilnijih prosvjeda u toj zemlji zbog mirovinskih reformi.

Francuska Elizejska palača priopćila je da je odluka donesena jer je deseti dan prosvjeda planiran za utorak. Putovanje u Pariz i Bordeaux trebalo je započeti u nedjelju, ali oba su grada u četvrtak doživjela jedno od najgorih nasilja od početka prosvjeda u siječnju. Parizu su prosvjednici izazvali oko 900 manjih požara, a gorjelo je i ispred gradske vijećnice u Bordeauxu i policijske stanice u Lorientu.

Ministar unutarnjih poslova je u petak za televiziju CNews rekao da je uhićeno 457 ljudi, a ozlijeđeno je 440 pripadnika snaga sigurnosti. Ministarstvo je objavilo da je u četvrtak na ulice izašlo 1,09 milijuna ljudi. Sindikat CGT tvrdi da ih je bilo 3,5 milijuna.

Dužnosnici su ranije inzistirali da nema poznatih prijetnji putovanju. “Ovu su odluku donijele francuska i britanska vlada, a nakon jutrošnjeg telefonskog razgovora između francuskog predsjednika i kralja”, priopćili su iz Elizejske palače i dodali: “Kako bi njegovo veličanstvo bilo dočekano u uvjetima koji odgovaraju našem prijateljskom odnosu… ovaj državni posjet bit će ponovno dogovoren što je prije moguće.”

Štrajkovi i prosvjedi protiv mirovinske reforme tjednima su bili mirni, no proteklih dana sve više eskaliraju u nasilje.

Francuzi izlaze na ulice zbog reforme koja će postepeno podići dob umirovljenja sa 62 na 64 godina, kao i općenito protiv politika vlade Emmanuela Macrona. Spor se intenzivirao prošli tjedan kada je vlada progurala zakon kroz Nacionalnu skupštinu bez glasanja. U ponedjeljak navečer propala su dva zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja vladi, nakon čega je reforma usvojena.

Ne staju prosvjedi u Francuskoj. Više od 450 uhićenih, stotine ozlijeđenih policajaca, gradovi ‘gorjeli’

Komentiraj

nacional banner
nacional banner