Zbog svađe oko Sputnjika V vladajuće slovačke stranke traže ostavku premijera

Polovica stranaka u vladajućoj slovačkoj koaliciji zatražila je od premijera Igora Matoviča da podnese ostavku u ponedjeljak nakon njegove narudžbe pošiljke ruskoga cjepiva Sputnjik i sporova oko njegova načina upravljanja.

Čelnik stranke Sloboda i solidarnost Richard Sulik rekao je da će njegova stranka napustiti vladu ako Matovič ne odstupi i ne predloži zamjenika koji će osnovati novu vladu s istom četveročlanom koalicijom desnoga centra.

“Pozivamo premijera da podnese ostavku i spremni smo donijeti zaključke te napustiti vladu” ako Matovič odbije otići, rekao je Sulik novinarima.

Sulik je spomenuo Matovičeva stranačkog kolegu, ministra financija Eduarda Hegera, kao moguću zamjenu.

Drugi koalicijski partner, stranka Za ljude, ponovio je poziv Matoviču da odstupi.

Gubitak dva koalicijska partnera vladu će stajati većine u parlamentu. Međutim to neće izravno dovesti do prijevremenih izbora za koje su stranke koje su se pobunile rekle da žele izbjeći.

Matovičeva stranka OLANO pokušala je ublažiti spor prošlog tjedna žrtvujući ministra zdravstva Mareka Krajcija, ali primirje nije potrajalo.

Napetosti su proključale kad je Matovič, unatoč prigovorima i ne obavijestivši partnere, naručio isporuku cjepiva Sputnjik V, premda regulator EU-a za lijekove nije odobrio cjepivo.

Koalicija je formirana prije godinu dana, nakon izbora na kojima su Slovaci, u šoku zbog ubojstva istraživačkoga novinara, povjerenje dali strankama koje su obećale stati na kraj mutnim vezama između tvrtki, politike, policije i pravosuđa.

Slovačka, jedna od europskih zemalja najteže pogođenih koronavirusom primila je 1. ožujka 200.000 doza cjepiva Sputnjik od dogovorenih 2 milijuna, ali tek treba početi cijepljenje dok slovačke vlasti odlučuju o isporuci.

Ona je nakon Mađarske druga država EU-a koja je kupila Sputnjik.

Komentiraj