Starački dom u Splitu se evakuira zbog koronavirusa, CAPAK ‘Bolest je vjerojatno unio netko od osoblja’

Zbog zaraze koronavirusom u tijeku je evakuacija korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu. Informaciju je za Slobodnu Dalmaciju u telefonskom razgovoru potvrdio i ministar zdravstva Vili Beroš.

Prema prvim informacijama iz Stožera civilne zaštite, na koronavirus je pozitivno desetak štićenika doma te se, zbog mjera predostrožnosti, evakuira cijeli kat na kojem su smješteni.

“Radi se staračkom domu čiji je vlasnik država. Svi oni za koje se utvrdi kako su zaraženi koronavirusom ili koji su bili u kontaktu sa pozitivnim štićenicima doma, bit će izolirani i primljeni u KBC Split. Sve je pod kontrolom epidemiologa i prostor Doma u kojemu se pojavio koronavirus bit će dezinficiran, te će se poduzeti sve potrebne mjere koje se poduzimaju u ovakvim slučajevima. Nažalost dogodilo se u Splitu, ono što smo najmanje željeli, jer su starije skupine naših sugrađana najugroženije”, rekao je ministar Beroš za Slobodnu.

U domu je ukupno smješteno 350 korisnika, a na katu na kojemu se pojavio koronavirus, boravi 50-ak, uglavnom polupokretnih, korisnika doma.

Ravnatelj KBC-a Split za Slobodnu je komentirao slučaj, otkrivši da će morati isprazniti cijeli jedan bolnički odjel te da se, prema informacijama koje on ima, radi o 50-ak stićenika Doma.

“Morat ćemo ih primiti sve u bolnicu, jer se njihov kat u Domu mora upotpunosti očištiti i dezinficirati. Tek, tada ćemo moći, one koji nisu pozitivni na koronavirus vratiti u Dom u Vukovarskoj ulici”, rekao je prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za Jutarnji list je komentirao situaciju, kazavši da je bolest vjerojatno unio netko od osoblja.

“No to se naravno mora još provjeriti. Naime, posjeti su već neko vrijeme zabranjeni. Zasad ima 10 pozitivnih štićenika, još ih nekoliko ima simptome. Na katu na kojem je došlo do proboja ima 40 štićenika, a s obzirom da u splitskoj bolnici trenutno ima dovoljno mjesta, odlučeno je da se svi premjeste ondje, a svo osoblje koje je radilo na tom katu poslano je kući u samoizolaciju”, izjavio je Capak.

 

 

 

Komentiraj