EPA/MARCELO MSAYAO

Zbog straha od zike više abortusa u Latinskoj Americi

Zbog bojazni od zaraze virusom zike i posljedicama koje ostavlja na novorođenčad, sve veći broj trudnica iz zemalja Latinske Amerike odlučuje se na pobačaj, objavio je stručni časopis New England Journal of Medicine.

Procjenjuje se da se broj zahtjeva za pobačajem u Brazilu udvostručio otkad je poznato da se zaraza virusom dovodi u vezu s teškim oboljenjima kod novorođenčadi, a stanje je tek neznatno bolje u ostalim latinoameričkim zemljama.

Vlade brojnih južnoameričkih država ženama su savjetovale da odgode trudnoću zbog mikrocefalije kojom često rezultira zaraza ovim sojem virusa.

Šezdeset zemalja prijavilo je slučajeve zaraze zikom, a kod više od 1500 novorođenčadi dijagnosticirana je mikrocefalija.

Problem većine latinoameričkih zemalja je to što je pobačaj protuzakonit zbog čega ga žene često obavljaju kod nestručnih osoba.

Online grupa koja djeluje pod nazivom Women on Web, a čine je žene koje su i same prekinule trudnoću i osobe ili organizacije koje podupiru pravo žena na pobačaj, internetskim putem savjetuju zainteresirane na koji način postupiti ukoliko žele prekinuti trudnoću iz bilo kojeg razloga, osobito ukoliko su saznale da su zaražene zikom.

Znanstvenici su analizirali nekoliko tisuća zahtjeva za prekidom trudnoće upućenih na online stranicu Women on Web pet godina prije nego što je Panamerička zdravstvena organizacija izdala službeno upozorenje o ziki 17. studenoga 2015. Željeli su ustanoviti koliko je zahtjeva bilo u razdoblju između 17. studenoga 2015. i 1. ožujka 2016.

Analiza je pokazala da je u zemljama u kojima se ženama savjetovalo da odgode trudnoću zbog opasnosti od zaraze opasnim virusom bilo dvostruko više zahtjeva za prekidom trudnoće nego ranije, osobito u Brazilu i u Ekvadoru. Nešto manji broj zahtjeva stigao je iz ostalih latinoameričkih zemalja.

Jedna od sudionica istraživanja dr. Catherine Aiken sa Sveučilišta u Cambridgeu za BBC je kazala: “Vlade samo daju savjet: Nemojte zatrudnjeti”. Kritizirala je vlade jer daju “šuplje” savjete koji rezultiraju “strahom, tjeskobom i panikom, ne djelujući djelotvorno ni konkretno”.

Profesorica na Sveučilištu Teksas u Austinu, Abigail Aiken kaže da nema pouzdanih podataka o tome koliko se žena odlučilo na prekid trudnoće saznavši za opasnosti od virusa zike jer je u zemljama Latinske Amerike do njih teško doći, a profesor Jimmy Whitworth s London School of Hygiene and Tropical Medicine tvrdi da se “izvještaj o povećanom interesu žena za prekidom trudnoće podudara s neformalnim podacima iz više latinoameričkih izvora” te zaključuje da “podaci ne čude s ozbirom na epidemiju i socijalni pritisak kojemu su žene ondje izložene”.

Komentiraj