Zbog starih grijeha redateljice Kina zabranjuje film “Nomadland”?

Film „Nomadland“ redateljice Chloé Zhao nastavlja s osvajanjem nagrada čime učvršćuje poziciju glavnog favorita za osvajanje Oscara za najbolji film. U nedjelju su se u Los Angelesu dodijeljivale nagrade Critic Choice Awards pri čemu je „Nomadland“ osvojio nagrade za najbolji film, a Chloé Zhao za najbolju režiju i najbolji scenarij. Prije toga film je osvojio Zlatni globus za najbolji film u kategoriji drame dok je Chloé Zhao postala prva Azijatkinja koja je osvojila Zlatni globus za najbolju režiju. Međutim, u njenoj rodnoj Kini izvukli su neke njene stare izjave zbog čega postoji vjerojatnost da film „Nomadland“, iako je bio najavljen za 23. travnja, neće biti prikazivan u kineskim kinima.

Chloé Zhao rođena je 1982. godine u Pekingu, ali su je roditelji s 15 godina, iako nije znala riječ engleskog jezika, poslali na školovanje u Veliku Britaniju. Nakon toga preselila se u Los Angeles gdje je završila srednju školu. Završila je političke znanosti nakon čega je upisala filmsku produkciju u New Yorku, a s prvim filmom debitirala je 2015. godine. Film „Songs My Brothers Taught Me“ bio je iznimno hvaljen, kao i njezin drugi film „The Rider“. „Nomadland“ je treći film u njenoj redateljskoj karijeri.

Prva dva filma nisu prikazani u Kini, osim što je „The Rider“ imao jednu projekciju na filmskom festivalu u Pingyaou. Već tada novinari su je počeli salijetati s pitanjima osjeća li se kao Kineskinja ili Amerikanka pa je tako jednom prilikom objavljeno kako je ona rekla kako je Amerika sada njena zemlja da bi nešto kasnije to bilo ispravljeno te se navodilo kako je Chloe Zhao rekla kako Amerika nije njena zemlja.

Njeno osvajanje Zlatnih globusa pozdravljeno je u Kini, najavljena je kino distribucija filma „Nomadland“ da bi se sada pojavili problemi jer se na društvenim mrežama pojavila njena izjava iz 2013. godine kako je „Kina zemlja u kojoj su laži posvuda“. Radi se o izjavi objavljenoj u magazinu Filmmaker. Odjednom, ako se na društvenim mrežama klikne na hashtagove “Nomadland ima datum prikazivanja” i “No Land to Rely On” (kineski naziv filma), pojavljuje se poruka „stranica nije pronađena“. Osim toga, na plakatu koji je objavilo kinesko udruženje arthouse kina, odjednom je nestao datum početka prikazivanja filma „Nomadland“.  Stoga je neizvjesno hoće li se film prikazivati u kineskim kino dvoranama, a kineski državni ured za film još se nije izjasnio o tome.

Komentiraj