Zbog spore reakcije na poplave njemački dužnosnici pod istragom

Dva dužnosnika iz Falačkog Porajnja pod istragom su za ubojstvo iz nehaja zbog spore evakuacije tijekom poplava koje su u toj u njemačkoj saveznoj pokrajini usmrtile 141 osobu, objavile su vlasti u petak.

Zapadna savezna pokrajina Falačko Porajnje najteže je stradalo u najsmrtonosnijim poplavama u Njemačkoj koje su odnijele 170 života, stotine tisuća kućanstava ostale su bez struje, a štete se procjenjuju na više od 6 milijarda eura.

Ured za kriminalističku istragu rekao je da prve analize koje je izradio ured državnog odvjetništva u Koblenzu pokazuju da su evakuacije kasnile i pod istragom su dva dužnosnika u zapadnom okrugu  Ahrweiler.

Njihova imena nisu objavljena no sumnjiči ih se za ubojstvo i tjelesno ozljeđivanje iz nehaja, navodi se u izjavi.

Izuzeti su dokumenti i podaci kriznog stožera iz Ahrweilera na analizu.

Poplave su potresle njemačku politiku dva mjeseca do nacionalnih izbora u rujnu postavljajući neugodna pitanja o tome kako je moguće da je najveće europsko gospodarstvo uhvaćeno na spavanju, nepripremljeno za posljedice globalnog zatopljenja.

Dvije trećine Nijemaca vjeruju da su savezne i pokrajinske vlasti trebale učiniti više da zaštite općine, pokazala je anketa koju je proveo njemački list Bild u srpnju.

Osim 141 poginule osobe u Falačkom Porajnju je i više od 700 ljudi ozlijeđeno u poplavama.

Komentiraj