Zbog splitskih HDZ-ovaca promjene na čelu doktorskog studija ekonomije u Osijeku

Promjene su se dogodile nakon što je portal nacional.hr otkrio da se veliki broj splitskih članova HDZ-a odlučio za studij u Osijeku te su čak zajedno tamo putovali kombijem

Prošlotjedno ekskluzivno otkriće portala nacional.hr da je desetak eksponiranih splitskih HDZ-ovaca svoje doktorate i druge akademske titule steklo ili još uvijek stječe na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, da je dio njih imao istog mentora te da je dio nastave posebno za njih bio organiziran čak i u Dalmaciji – odnosno u jednom hotelu u Dugopolju nadomak Splita – rezultiralo je promjenama na čelu doktorskog studija tog fakulteta. Kako je početkom ovoga tjedna potvrđeno Nacionalu, umjesto dosadašnjeg voditelja doktorskog studija Željka Turkalja, taj posao preuzeo je osobno dekan Ekonomskog fakulteta Boris Crnković.

Formalno, kako je objašnjeno na tom fakultetu, Turkalj je zapravo otišao u mirovinu, a dekan Crnković obnašat će njegovu dužnost do izbora novog voditelja.

Podatak da su se splitski HDZ-ovci u neuobičajeno velikom broju odlučili za poslijediplomske specijalističke ili doktorske studije na drugom kraju države, kamo su po neslužbenim informacijama povremeno zajednički putovali kombijima, iznimno je nezgodan za HDZ jer je već otkriveno da je njihov kandidat za gradonačelnika Vice Mihanović na istom fakultetu i istom studiju doktorirao s radom za koji postoje sumnje da je u velikom dijelu plagiran, odnosno da je u najmanju ruku korišten veliki broj citata bez propisnog navođenja izvora. Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta već je objavilo da će na Senatu tog sveučilišta biti proveden postupak provjere pravovaljanosti stjecanja Mihanovićeva doktorata. Sada se, pak, razotkriva vrlo neuobičajena veza ogromnog broja splitskih HDZ-ovaca s istim fakultetom.

Ondje je doktorat već stekao i Ante Mihanović, inače ravnatelj Županijskih ljekarni u Splitu i blizak suradnik političkog tajnika HDZ-a Ante Sanadera, koji je pored toga i kum spomenutog Vice Mihanovića. Poslijediplomski specijalistički studij završio je i HDZ-ov načelnik općine Lećevica Ante Baran, kao i pročelnik Porezne uprave u Splitu i potpredsjednik splitskog HDZ-a Ivica Kusić, koji je ondje upisao i doktorski studij. I sam politički tajnik HDZ-a i potpredsjednik Sabora Ante Sanader na istom studiju je u 61. godini života dogurao do doktorata, dok je saborski zastupnik HDZ-a Ante Bačić na trećoj godini poslijediplomskog specijalističkog studija iz menadžmenta.

Diplomu na doktorskom i specijalističkom studiju ekonomije u Osijeku stekao je čak i jedan vozač zaposlen u ustanovi koju punih trideset godina vodi upravo HDZ, a u kuloarima se spominje više drugih osoba bliskih Anti Sanaderu i splitsko-dalmatinskom HDZ-u

Pomama članova ove stranke za Osijekom, i to upravo Ekonomskim fakultetom, dodatno je neobična jer njihove ranije stečene diplome mahom nemaju veze s ekonomijom: veći dio njih prethodno je diplomirao na pravu, pomorstvu, elektrotehnici ili prometu. Neslužbene informacije do kojih je došao Nacional govore da diplomu na istom fakultetu stječe čak i jedan vozač zaposlen u ustanovi koju punih trideset godina vodi upravo HDZ, a u kuloarima se spominje više drugih osoba bliskih Anti Sanaderu i splitsko-dalmatinskom HDZ-u.

Spomenuti načelnik Lećevice Ante Baran, koji je nakon diplome na Prometnom fakultetu u Zagrebu akademsku karijeru nastavio u Osijeku i ondje završio poslijediplomski specijalistički studij sa završnim radom „Aspekti političkog marketinga lokalnih izbora u Hrvatskoj“, za Nacional je potvrdio informaciju da je dio nastave umjesto u Osijeku održavan u Splitu i okolici, po svemu sudeći zato što je bilo ekonomičnije da jedan profesor iz Slavonije posjeti deset HDZ-ovaca u Dalmaciji, umjesto obrnuto. „Da, bilo je u Dugopolju, ali i na više drugih mjesta“, rekao je Baran prošloga tjedna za Nacional. Istodobno su s Ekonomskog fakulteta tvrdili da to nije točno. „Nastava na Ekonomskom fakultetu u Osijeku izvodi se u skladu s dopusnicama koje fakultet ima za svoje studije, iz kojih je jasno i nedvosmisleno vidljivo da je kao mjesto održavanja nastave navedeno naše sjedište, odnosno grad Osijek“, rekao je dekan Crnković prošloga tjedna. Ovoga ponedjeljka, suočen s Baranovim priznanjem, ublažio je svoj stav i ipak potvrdio da se nešto događalo i u Dalmaciji.

„Izvan sjedišta Fakulteta održan je dio konzultacija sa studentima poslijediplomskih studija“, priznao je Crnković za Nacional. Nije odgovorio na pitanje hoće li njegov fakultet istražiti te događaje i eventualno poduzeti daljnje korake.

EKSKLUZIVNO: VICE MIHANOVIĆ NIJE JEDINI: Kako je kombi splitskih HDZ-ovaca odlazio po doktorate u Osijek i koja je njihova veza s fakultetom na drugom kraju države

Komentiraj