Zbog Škorinih gafova opada podrška birača Domovinskom pokretu, ali on i dalje ima megalomanske zahtjeve

U samo tjedan dana dramatično se okrenulo raspoloženje među članovima i pristalicama Domovinskog pokreta. I sve to zbilo se zbog Škorine izjave da bi se silovane žene o abortusu trebale savjetovati sa članovima svojih obitelji, a potom i jednako neprimjerene najave da će Domovinski pokret, nakon što dođe na vlast, dati po prstima onima koji sada tim prstima mašu. Dok su još prošli tjedan Škoro i suradnici predviđali da bi mogli osvojiti između 23 i 25 mandata, neki od njih čak i do 30, a samo pesimisti 20, sada su ta predviđanja smanjena. Očekuju da bi mogli dogurati do 15 mandata.

Osim toga, izvor blizak vrhu HDZ-a navodi kako je došlo do razdora unutar Domovinskog pokreta:

„Čini se da bi šest do osam članova Domovinskog pokreta s izbornih lista koji računaju na saborske mandate bili skloni bez puno oklijevanja i uvjetovanja sklopiti postizbornu koaliciju s HDZ-om. Ali i da bi njih troje isto to moglo napraviti s Restart koalicijom. Osim toga, raste i nezadovoljstvo pozadinskih financijera Domovinskog pokreta. Oni su sve više nezadovoljni zbog Škorinih izjava i soliranja te navode kako ga ne financiraju da bude u oporbi, nego na vlasti. Zbog svega toga raste zabrinutost u njihovim redovima.“

Ako bi bile točne tvrdnje o mogućem cijepanju Domovinskog pokreta, to bi pokazalo da prijevara vlastitih birača polako postaje sasvim uobičajena pojava u hrvatskoj politici, a ne izuzetak koji je u prošlom sazivu vlasti napravio HNS.

Visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a navodi da su – kako sada stvari stoje – HDZ i Restart koalicija izjednačeni te da ni HDZ ni Restart koalicija ne mogu računati na više od 60 saborskih mandata. Navodi da su obje strane blizu 55 saborskih mandata i nastavlja:

„Računamo da bi Most mogao dogurati do četiri ili pet saborskih mandata. Mogli bi ih osvojiti Božo Petrov, Nikola Grmoja, Miro Bulj, Nino Raspudić, a možda i Marin Miletić. Ali kako zasad stvari stoje, s njima nitko ne planira koalirati. Možemo! bi moglo osvojiti dva saborska mandata u Zagrebu, a potom se ipak prikloniti Restart koaliciji. U Osijeku i Varaždinu po jedan mandat mogli bi osvojiti HNS, ali jedan i Radimir Čačić. Pametno i Stranka s imenom i prezimenom također mogu računati na do dva mandata. Živi zid stoji jako loše i nema garancija da bi mogao ući u Sabor. Na koncu, pripadnici manjina su doslovno prepolovljeni i svatko tko računa na njih u cijelosti vjerojatno ima nerealna očekivanja. U takvom scenariju sve je na stolu, a naročito je važno što će se zbivati s Domovinskim pokretom.“ Kako će se sastaviti Vlada ovisit će o tome kako će na izborima proći Domovinski pokret. U tako neizvjesnom razvoju događaja Domovinski pokret i s 15 saborskih mandata može donijeti ključnu prevagu onome tko se s njim uspije dogovoriti.

Nacional je još prošli tjedan od dvaju izvora bliskih Miroslavu Škori doznao koji bi scenarij mogao dovesti do formiranja njihove koalicijske vlade s HDZ-om nakon nadolazećih parlamentarnih izbora te koji se sve politički preduvjeti, odnosno izborni rezultati, trebaju dogoditi i koji se zahtjevi potom moraju ispuniti.

Taj scenarij svodi se na sljedeće – hrvatski premijer u svom drugom mandatu ostao bi Andrej Plenković. Prvi potpredsjednik ili njegov zamjenik bio bi Miroslav Škoro. Domovinski pokret tražio bi da ministar vanjskih i europskih poslova bude Stijepo Bartulica, da bi njegov politički tajnik Mario Radić bio ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade, a ako poljoprivreda potpane pod resor gospodarstva i nju bi pod sobom imao Mario Radić. Slavena Dobrovića vide na mjestu ministra energetike i zaštite okoliša, a Zlatka Hasanbegovića na mjestu ministra kulture. Uz sve navedeno, u Domovinskom pokretu računaju na još najmanje dvije državne tvrtke povezane s energetikom, najvjerojatnije bar na Hrvatsku elektroprivredu.

Ako bi se to dogodilo, Škoro bi dustao od premijerske pozicije, koja je ionako javno impostirana kao početna pregovaračka pozicija Domovinskog pokreta. Osim toga, Domovinski pokret mogao bi relativno lako odustati i od pozicije ministra kulture za Zlatka Hasanbegovića. Tako postavljeni zahtjevi razotkrivaju goleme ambicije Domovinskog pokreta.

Posve je vjerojatno da se one neće značajno smanjiti bez obzira na to uspiju li osvojiti 15 ili 22 mandata, naročito ako ostali rezultati budu krajnje neizvjesni, odnosno onakvi kakve predviđa Nacionalov izvor blizak vrhu HDZ-a. Međutim, sve to moglo bi temeljito biti dovedeno pod znak pitanja zaoštri li se predizborna retorika i sukobi između HDZ-a i Domovinskog pokreta.

Komentiraj