EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

ZBOG SKANDALA U VOLKSWAGENU Izvršni direktor Martin Winterkorn podnio ostavku

Izvršni direktor Volkswagena Martin Winterkorn podnio je u srijedu ostavku zbog skandala oko krivotvorenja testova emisije koji je pogodio najvećeg svjetskog proizvođača automobila, javlja CNN Money.

“Ovo radim u interesu tvrtke, iako nisam svjestan kako je s moje strane bilo ikakvih malverzacija”, rekao je Winterkorn u izjavi nakon hitnog sastanka s ravnateljima Volkswagena. Dodao je kako je zapanjen opsegom loših postupanja te kako prihvaća odgovornost i nada se kako će njegova ostavka tvrtki omogućiti ‘nov početak’.

“Proces transparentnosti mora se nastaviti. To je jedini način da se povrati povjerenje. Uvjeren sam da će koncern Volkswagen i njegov tim prevladati ovu tešku krizu”, zaključio je.

Podsjetimo, skandal je izbio u petak kada su američke vlasti izvijestile javnost o raširenom ‘varanju’ na eko-testu, napominjući da skandal obuhvaća gotovo pola milijuna vozila brenda VW u SAD-u. Prema njihovim su navodima u VW-u priznali da su u SAD-u oko 482 tisuće automobila opremili sofisticiranim softverom koji isključuje kontrolu zagađivanja zraka u vožnji i uključuje ju samo na eko testu.

Kada je uređaj isključen, automobil u okoliš izbacuje štetne plinove u količinama i do 40 puta većim od dopuštenih, upozorili su iz američke agencije za zaštitu okoliša EPA koja je krajem prošlog tjedna zajedno s kalifornijskim vlastima izvijestila javnost o skandalu.

Volkswagen je u utorak priznao da je 11 milijuna njegovih dizelskih automobila širom svijeta opremljeno uređajima koji omogućuju ‘varanje’ na eko-testu, zbog čega je kompanija izgubila trećinu tržišne vrijednosti a suočila se i s istragama.

Komentiraj