EPA/BLASCO DE AVELLANEDA

Zbog širenja džihadističke propagande u Europi uhićeno pet pristaša IS-a

Pet pristaša Islamske države uhićeno je u Njemačkoj, Španjolskoj i u Belgiji zbog sumnje da su širili džihadističku propagandu, izvijestilo je u srijedu španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Skupina, koju su činila četiri španjolska i jedan marokanski državljanin, predstavlja “stalnu i ozbiljnu opasnost za sigurnost u Europi”, rekao je, nakon njihova uhićenja, ministar unutarnjih poslova Jorge Fernandez Diaz.

Muškarci su uhićeni u Barceloni, u španjolskoj enklavi Melilli, u Bruxellesu i u Wuppertalu, objavilo je ministarstvo.

Tužiteljstvo u Wuppertalu izvijestilo je da je muškarac uhićen u Njemačkoj dvadesetogodišnji Španjolac te da se ispituje zbog širenja propagande IS-a, uključujući video snimke na kojima se vide odrubljenja glava.

Muškarac je uhićen, a obavljen je i pretres njegova stana. Policija je zaplijenila njegovo računalo, a njemačke vlasti odlučit će hoće li ga izručiti Španjolskoj.

Španjolski dužnosnici su kazali da je skupina oformila Facebook profil pod nazivom Islam en Espanol, gdje su objavljivali džihadističke sadržaje za 32.500 sljedbenika, a cilj im je bila radikalizacija i novačenje u terorističku skupinu.

Komentiraj