FaH

ZBOG SEKSISTIČKE PRIMJEDBE: Skupština Srbije razriješila ministra obrane

Skupština Srbije u petak navečer jednoglasno je prihvatila vladin prijedlog o razrješenju ministra obrane Bratislava Gašića zbog seksističke primjedbe izrečene početkom prosinca 2015. godine kojom je uvrijedio jednu novinarku.

Za razrješenje je glasovalo svih 195 nazočnih zastupnika. To je bio formalni ishod zahtjeva premijera Aleksandra Vučića državnom parlamentu da na izvanrednom zasjedanju razmatra razrješenje ministra obrane Bratisalva Gašića, kojega je smjena bila najavljena nakon što je uvrijedio novinarku B92 Zlatiju Labović.

Prilazeći novinarima koji su ga čekali nakon obilaska tvornice u Trsteniku, Gašić je 6. prosinca, vidjevši novinarku B92 koja je klečala kako ne bi bila u kadru kolegama snimateljima, prokomentirao: “Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu”, a ta njegova izjava ubrzo je se proširila na Youtubu i društvenim mrežama.

To je izazvalo gnjev javnosti i potaknulo lavinu osuda na društvenim mrežama na kojima je zatražena Gašićeva ostavka ili smjena.

Premda je Vučić odmah priopćio da Gašić više ne može biti na toj dužnosti, njegova smjena neće imati važnijih političkih posljedica s obzirom da je izvanredni parlamentarni izbori očekuju najkasnije do kraja travnja ili početkom svibnja.

Gašić je 6. prosinca “sramotnom izjavom uvrijedio i ponizio novinrku B92 i  sve žene”, ocijenio je Vučić i u ime Vlade Srbije uputio ispriku novinarki B92 Zlatiji Labović, nakon što je to učinio i sam Gašić.

Bratislav Gašić bio je na dužnosti ministra obrane u Vučićevoj vladi od svibnja 2014., a našao se na žestokom udaru javnosti i nakon tragičnog pada vojnog helikoptera 13. ožujka 2015. u kojem je, u misiji spašavanja djeteta iz središnje Srbije, stradalo sedam osoba – četveročlana posada helikoptera, dva medicinska djelatnika i beba. Javnost je ministra optuživala da je zapovjedio slijetanje helikoptera u zračnu luku Nikola Tesla untaoč iznimno lošim vremenskim uvjetima i gustoj magli, što je prouzročilo pad letjelice i pogibiju svih putnika i članova posade.

Unatoč brojnim kontroverzama koje i danas prate taj slučaj, srbijanski premijer Aleksandar Vučić tada je stao uz ministra Gašića ustvrdivši da bi i on osobno zapovjedio akciju spašavanja bebe, te da se “takve nesreće, naprosto, događaju”.

Ministar obrane Bratislav Gašić potpredsjednik je Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) i nekadašnji gradonačelnik Kruševca. Iz njegove ministarske karijere pamti se i gaf kada je novinarku TV Vranje upitao “zašto vi niste član SNS-a”, a na pitanje o privatizaciji lokalne televizije odgovorio je kako tu tv-postaju treba  kupiti “netko od naprednjaka”.

Komentiraj