Zbog pobune novinara protiv uredničke politike Glasa Istre u kampanji, Zoričić će preispitati ugovore s Gradom

Novi gradonačelnik Pule Filip Zoričić, koji je okončao vladavinu IDS-a u Puli, tražit će reviziju financijskih aranžmana Grada Pule i Glasa Istre nakon što je četvero njegovih novinara javno istupilo s tvrdnjama da je uredništvo tog dnevnog lista protežiralo IDS u kampanji

Rezultati lokalnih izbora koji su nakon tri desetljeća preobrazili političku kartu Istre, nepovratno će utjecati i na odnose u Glasu Istre, tradicionalnome i jedinom istarskom dnevniku koji je, posve neočekivano, postao važnom temom završnice izbora nakon što se četvero novinara 26. svibnja javno usprotivilo uređivačkoj politici s tvrdnjom da “krajnje neprofesionalno manipulira javnim mnijenjem” u korist IDS-a. To postaje i definitivno jasno nakon što je novi gradonačelnik Pule Filip Zoričić, nezavisni kandidat koji je okončao vladavinu IDS-a u Puli uvjerljivo pobijedivši IDS-ovu Elenu Puh Belci, u izjavi za Nacional potvrdio da je četvero novinara Glasa Istre istinito prikazalo uređivačku politiku novina te nakon što je najavio reviziju financijskih aranžmana Grada Pule s Glasom Istre koji su, prema tvrdnjama donedavne istarske opozicije, služili protežiranju IDS-a na račun ostalih političkih opcija u Istri.

Sve je počelo 26. svibnja, kada se četvero novinara Glasa Istre – Danijela Bašić-Palković, Chiara Bilić, Borka Petrović i Zoran Angeleski – otvorenim pismom usprotivilo uređivačkoj politici uredništva i glavnog urednika Roberta Franka, tvrdeći kako su novine, pod njihovim vodstvom, izbornu kampanju pratili na profesionalno “apsolutno neprihvatljiv” način.

“Glas Istre, kako mu i sam naziv kaže, morao bi biti glas svih građana i čitatelja. Imajući u vidu da je svrha novinarskog poziva biti kontrolorom i kritičarom vlasti, a ne njezinim zaštitnikom i glasnogovornikom, držimo neprihvatljivim na ovakav način djelovati u ‘interesu’ javnosti. Svjesni rizika i posljedica našeg javnog istupa, još smo više svjesni da ovakav Glas Istre šteti slobodi i demokraciji u Puli i Istri”, napisali su u otvorenom pismu. Dan kasnije, 27. svibnja, te je novinare podržao predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko, održavši s njima zajedničku konferenciju za novinare na Forumu u središtu Pule.

 

Dan nakon što su se slegli prvi postizborni dojmovi, 2. lipnja, pulski je Možemo! otvorio pitanje odnosa istarskog dnevnika i vlasti u Istri. Objavili su članak s naslovom: ‘Glas Istre, tko vas plaća?’

 

Dan kasnije, 28. svibnja, komentarom u Glasu Istre oglasio se glavni urednik Robert Frank, ustvrdivši kako su novinari s kojima stvara novine “prešli granicu između novinarstva i bavljenja politikom”. Optužio ih je za scenarij “destabilizacije Glasa Istre” i pokušaj “udara, nalik nekom državnom u kakvoj afričkoj zabiti, s vojskom pripremnom za svrgavanje diktatora”, kao i za “ispolitizirani istup prepun izglumljene i nepotrebne patetike”.

”Njih četvero su nesvjesni realnosti, kao da su došli s nekog drugog, udaljenog svijeta. Suštinski, izdali su svoju firmu i kolege koji u teškim vremenima borbe za opstanak vrijedno rade svoj posao. Oni, buntovnici bez pravog razloga, samozvani su borci za neovisne medije”, napisao je Frank o novinarima dnevnika koji uređuje. Dva dana kasnije, IDS je uvjerljivo izgubio izbore u Puli i Pazinu, a poslijeizborna drama u Istarskoj županiji nastavila se do 6. svibnja. Tog je dana Državno izborno povjerenstvo (DIP), nakon pomnog preispitivanja, potvrdilo IDS-ova Borisa Miletića za župana, nakon što je osvojio samo četrdeset glasova više od SDP-ova Danijela Ferića. Pirova pobjeda: Miletić je još u izbornoj noći poslije drugoga izbornog kruga najavio ostavku na položaj predsjednika IDS-a, pa je jasno da će Istra sljedeće četiri godine imati župana s legitimitetom tankim da tanji ne može biti.

Dan nakon što su se slegli prvi postizborni dojmovi, 2. lipnja, pulski je Možemo! otvorio pitanje odnosa istarskog dnevnika i vlasti u Istri: na svojim su internetskim stranicama objavili članak s naslovom “Glas Istre, tko vas plaća?”. U tom su članku podaci o financijskim aranžmanima Grada Pule i Istarske županije s Glasom Istre:

“Dana 6. travnja 2021. gradonačelnik Grada Pule odabrao je jedinog ponuđača – Glas Istre za nabavu ‘usluge oglašavanja – izrada, tiskanje i distribuiranje tjednog priloga o radu pulske gradske uprave, trgovačkih društava, javnih ustanova Grada Pule i udruga civilnog društva od posebnog značaja za Grad Pulu’ za razdoblje od 12 mjeseci.”, objavio je pulski Možemo! koji je izbore završio više nego zadovoljan jer je njihova kandidatkinja Suzana Jašić pobijedila u Pazinu, a oni ušli u gradsko vijeće Pule, i pristojnih 14-ak posto gradonačelničke kandidatkinje Dušice Radojčić.

“Istarska županija također izdašno financira taj medij. Istog dana kao i Grad Pula, 6. travnja 2021. Istarska županija donosi odluku o odabiru jedinog ponuđača po cijeni od 499.994,21 kn s PDV-om, odnosno 5,79 kn manje od procijenjene vrijednosti. Kakve li slučajnosti! IDS se tako na godišnjoj razini javnim novcem reklamira u Glasu Istre ukupno 115 puta, odnosno 3 puta tjedno tekstovima na jednoj, dvije ili više stranica. Ti plaćeni oglasi nisu propisno obilježeni kao ‘plaćeni oglas’ ili ‘sponzorirani tekst’ već kao tekstovi napisani ‘u suradnji s Gradom Pula’. Radi se o objavama koje se mogu okarakterizirati kao prikriveno oglašavanje budući da ih potpisuje novinar Glasa Istre”, tvrde u Možemo! i zaključuju:

“Jedan dio javnosti već dugo prepoznaje povezanost Glasa Istre s vladajućima, i svaki objavljeni tekst i naslov analizira u tom ključu. Međutim, mnogima ta veza nije poznata i pristrane članke doživljava kao istinu, što je u političkoj kampanji mnogim suparnicima IDS-a naškodilo. I sami smo bili žrtve napada glavnog urednika zlonamjernom interpretacijama i opremama tekstova. Toj je eri došao kraj. Promjene koje su se u Puli počele događati rezultatom posljednjih izbora i istupom novinara Glasa Istre nije moguće zaustaviti. Možemo! Pula želi novinarstvo koje propituje odgovornost i način vladanja i predstavlja korektiv vlasti. To su vrijednosti za koje se zalažemo i za koje ćemo se boriti putem svojeg rada u Gradskom vijeću.“

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko podržao je novinare Glasa istre na konferenciji za medije u Puli 27. svibnja. PHOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

 

Nacional je glavnom uredniku Glasa Istre Robertu Franku u nedjelju postavio pitanje je li točna vijest o tim ugovorima Glasa Istre s Gradom Pulom i Istarskom županijom, ali nam se nije javio. Kontaktirali smo i gradonačelnika Filipa Zoričića koji je za Nacional najavio da se kani pozabaviti tim ugovorima. “Naravno da ću ih preispitati”, kazao je Zoričić za Nacional. “Dok sam ja gradonačelnik, siguran sam da javni novac nikad više nećemo trošiti na reklamiranje Grada, gradskih poduzeća, uprave i tome slično u bilo kojem mediju jer to naprosto nije potrebno. To postaje prošlost”, kazao je Zoričić i dodao kako Pula “ima dovoljno ostalih kategorija građana kojima treba pomoć: osjetljive i ranjive skupine, socijalu, obrazovanje, djecu, mlade, umirovljenike, nezaposlene… Naša jedina reklama bit će naš rad”.

Novog gradonačelnika tražili smo i komentar tvrdnji četvero novinara Glasa Istre, prema kojima je uređivačka politika dnevnika zagovarala IDS na račun oporbenih kandidata. Zoričić je potvrdio da je tako bilo. “Da, imao sam dojam da je Glas Istre naklonjen IDS-u, a protiv opozicije, naročito nakon moje javne objave da idem u utrku za gradonačelnika”, kazao nam je Zoričić.

“U 14 dana pet članaka o meni: od toga da se manim ćorava posla, do toga da sam populist, oportunist i slično. Na sve sam to odgovorio ignorancijom, šutnjom i timskim programskim radom. Mnogi su se tada pitali kako to da se piše samo o jednom, i to nezavisnom kandidatu. No to sam, u razgovoru s tim novinama, objasnio pravom Glasa Istre, urednika, kolumnista i novinara, ali i jednog od savjetnika platforme Možemo! Pula da pišu i govore što hoće jer je to njihovo pravo. Znao sam da će takav loš pristup prema meni, znajući kako veći dio ljudi promišlja, i poznajući najprije sebe, otvoriti ljudima oči. I to se dogodilo”, kaže novi gradonačelnik.

On podržava istup novinara Glasa Istre. “Već sam nekoliko puta rekao da je njihov istup čin hrabrosti i javni apel za slobodu medija. Sloboda pojedinca i sloboda medija i govora temeljne su slobode oko kojih ne bi smjelo biti upitnika. Glas novinara Glasa Istre je glas za slobodu”, kaže.

Novinari Glasa Istre Danijela Bašić-Palković, Chiara Bilić, Borka Petrović i Zoran Angeleski otvorenim su se pismom usprotivili uređivačkoj politici uredništva i glavnog urednika Roberta Franka. PHOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

 

Pri svemu tome valja imati na umu kako problemi u Glasu Istre nisu od jučer, niti su nastali sa sadašnjim vlasničkim i uređivačkim vodstvom. Štoviše, oni kontinuirano traju već petnaestak godina, tijekom kojih se događalo i to da isti novinari dva puta nezakonito dobiju otkaz te da ih sud oba puta vrati na posao. U tih petnaestak godina novinari Glasa Istre na sličan su se način, i u nekoliko valova, bunili protiv radnih i profesionalnih uvjeta što ih je nametnulo nekoliko različitih vlasnika: 2006. novinari su se bunili protiv vlasnika Željka Žmaka i tada je nekoliko uglednih novinara dobilo otkaze, a među njima i današnji urednik na HTV-u Dražen Majić. Pet godina kasnije, 2011., uprava vlasnika Alberta Faggiana dala je pa, nakon pritiska javnosti, povukla otkaz novinaru Zoranu Angeleskom, jednom od četvero novinara koji su protiv uređivačke politike prosvjedovali i sada, 26. svibnja ove godine. Novi val prosvjeda i otkaza uslijedio je pet godina kasnije, 2016. i 2017, kada je otkaz, među ostalima, dobio i Paulo Gregorović, današnji povjerenik Sindikata novinara Hrvatske za Istru. Gregorović je jedan od onih koje je sud vratio na posao jer su otkaz dobili protuzakonito, ali je nedugo nakon toga uslijedio novi otkaz pa je Gregorović s vlastitom tvrtkom opet pred sudom.

“Ali ovaj posljednji otkaz ja ne smatram otkazom”, kazao je Gregorović Nacionalu. “Smatram ga prisilnim godišnjim odmorom koji mi je priuštila uprava i koji će biti završen nakon što me sud opet vrati na posao. Siguran sam da sam i ovaj drugi otkaz dobio protuzakonito. Uprava misli da može sniziti troškove tako će otpuštati starije i iskusnije novinare, a na njihova mjesta zapošljavati neiskusne studente s nedovoljno znanja, ali spremne da rade za dvostruko manje novca i nesklone da traže prava koja im pripadaju. No novinari Glasa Istre tradicionalno su pokazali hrabrost i spremnost da se bore za profesiju i za svoja prava, a to se pokazalo i ovaj put”, kazao je Gregorović za Nacional.

 

Frank kaže da je novinarka Chiara Bilich samu sebe diskvalificirala kao političkog autora kada je ušla u životno partnerstvo s Danijelom Ferićem, kandidatom SDP-a za istarskog župana

 

Postoji, međutim, mogućnost da se i sada ponovi pokušaj kažnjavanja ljudi koji su se odvažili javno iskazati nezadovoljstvo. Nakon što je četvero novinara Glasa Istre 26. svibnja istupilo protiv uređivačke politike, podržao ih je još jedan kolega, Robert Rauch, honorarni suradnik kojemu je uprava iz mjeseca u mjesec produžavala ugovor. Ovaj put nije to učinila. “Od danas i službeno više nisam novinar Glasa Istre”, objavio je Rauch 1. lipnja na svom Facebooku. “Dogodilo se to nakon što mi je glavni urednik Robert Frank jučer otvoreno kazao da mi za lipanj neće produžiti ugovor o djelu koji mi ‘honorarci’ potpisujemo svaki mjesec. Donedavno je, riječima glavnog urednika, bilo tek pitanje vremena kada ću dobiti ugovor za stalno, ali je Frank tu mogućnost ipak isključio. Razlog ovog naglog preokreta čini se poprilično jasnim – moja podrška kolegi i kolegicama koji su neki dan javno istupili protiv te iste uređivačke politike Glasa Istre”.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kazao je za Nacional kako je upravi poslao dopis sa zahtjevom da odustane od svakog pokušaja odmazde prema novinarima koji su javno istupili. “O svemu smo obavijestili i Europsku federaciju novinara”, podsjetio je Zovko. Novinar Zoran Angeleski kazao nam je kako su prve neformalne najave poslije njihova istupa sugerirale da su vlasnici spremni da im daju otkaze.

“Bili smo svjesni da riskiramo glave. Ali podrška javnosti je neočekivano rasla pa se već drugi dan najava otkaza pretvorila u opomenu pred otkaz. Na kraju smo nas troje poslani na godišnji odmor, a jedna je kolegica na porodiljnom dopustu. Siguran sam da bismo dobili otkaze da podrška javnosti nije bila tako snažna. Autokratski refleks u Glasu Istre identičan je autokratskom refleksu IDS-a, a da ni jedni ni drugi još kao da nisu shvatili da su izgubili vlast, i u Istri, i u istarskom dnevniku”, kazao je za Nacional Zoran Angeleski.

“Glas Istre izgubio je profesionalnu vjerodostojnost još davno prije dolaska Roberta Franka, od 2006. godine. Ključni problem sve to vrijeme jest IDS i njihov utjecaj u Glasu Istre. IDS – to je HDZ u Istri. No mi straha više nemamo. Znamo da branimo pravu stvar. Novinarstvo je u Glasu Istre poniženo i obezvrijeđeno. Jedini normalan daljnji razvoj situacije bila bi ostavka i odlazak Roberta Franka s položaja glavnog urednika. I etički i profesionalno suicidalno po vjerodostojnost naših novina, on je dirigirao bezočno praćenje kampanje u korist IDS-a. Ali Glas Istre je godinama bilten IDS-a”, tvrdi Angeleski. Komentar tog stava Nacional je tražio i od Roberta Franka, ali on nam se nije javio.


Glavni urednik Glasa Istre Robert Frank: ‘Neovisna bi analiza pokazala da nismo bili pristrani u korist IDS-a’

Glavni urednik Glasa Istre Robert Frank u ponedjeljak je za Nacional izjavio kako ne kani podnijeti ostavku i da “uživa apsolutno povjerenje vlasnika”. “Firmu vodim kako je dogovoreno s vlasnikom. Neovisna bi analiza pokazala da u kampanji apsolutno nismo bili pristrani u korist IDS-a”, izjavio nam je Frank.

Što se ugovora s Gradom Pulom i Istarskom županijom tiče, tvrdi da takve ugovore imaju i ostali mediji u Hrvatskoj. “Ti ugovori ne utječu na naše pisanje i ne vidim u čemu je problem”, kaže Frank koji tvrdi da je Glas Istre u predizbornoj kampanji dao primjeren prostor svim kandidatima. “Ako smo IDS-ovi, kako to da je SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Sanja Radolović, direktna konkurentkinja IDS-ove Elene Puh Belci, imala top poziciju i izuzetnu pažnju Glasa Istre?” pita. “Na razini županije dali smo i veliki prostor HDZ-ovoj kandidatkinji Ireni Hrstić, čime smo izravno dovodili u pitanje kampanju IDS-ova Borisa Miletića. Puno je prostora imao i novi gradonačelnik Pule Filip Zoričić. Naše su stranice bile otvorene svakome”, tvrdi Frank.

Frank tvrdi da neće podnijeti ostavku i da uživa apsolutno povjerenje vlasnika Glasa istre, a za novog gradonačelnika Filipa Zoričića kaže kako ‘tek mora naučiti pravila političke igre’. PHOTO: Danijel Berkovic/PIXSELL

 

Za četvero kolega koji su ga optužili kako kampanju vodi u korist IDS-a tvrdi kako vrijeme njihova javnog istupa svjedoči da su djelovali u funkciji političkih interesa, “iako im je direktor Glasa Istre ponudio da najprije razgovaraju s njim, što oni nisu prihvatili”. “Ranije nije bilo naznaka da su nezadovoljni. Istupili su otvoreno protiv firme u kojoj zarađuju plaću”, kazao je Frank. Podsjeća kako je Chiara Bilich “samu sebe diskvalificirala kao političkog autora kada je ušla u životno partnerstvo s Danijelom Ferićem, kandidatom SDP-a za istarskog župana”. “Neprihvatljivo je da ona, zbog tog sukoba interesa, na bilo koji način sudjeluje u kampanji jer naprosto ne može biti objektivna”, tvrdi Frank. “Našli smo se u shizofrenoj situaciji u kojoj je Ferić kampanju gradio na napadima prema Glasu Istre, a iste te stavove uredno iznosio baš u Glasu Istre. Potpuno nevjerojatno”, kaže. Za Borku Petrović Frank tvrdi da je “otvoreno simpatizirala jednu političku opciju, a nije politička novinarka”, dok Zorana Angeleskog naziva “aktivističkim novinarom”, što mu je, kaže, “do određene granice tolerirao”. “Žao mi zbog Danijele Bašić-Palković koja je dobra novinarka, ali je, po mom sudu, izabrala profesionalno pogrešnu stranu”.

Na pitanje kako komentira Zoričićeve tvrdnje da je četvero novinara govorilo istinu te da je Glas Istre agitirao protiv njega, Frank odgovara kako Zoričić “tek mora naučiti pravila političke igre”. “Ako je postao službeni kandidat, jasno je da ćemo se baviti njegovim političkim razmišljanjem i ideologijom, a oko njega su postojale određene kontroverze. To što je hipersenzibilan, pa nije mogao podnijeti pitanja, njegov je problem. Naprosto smo radili svoj posao. Uostalom, Zoričić je na kraju kampanje izjavio da je zadovoljan načinom na koji smo djelovali u kampanji”, kaže Frank.

Novoj vlasti u Istri najavljuje “sto dana mira”. “Nećemo ih ‘bušiti’ ni u čije ime, ali moraju shvatiti da je naš posao propitivati. Nema političke opcije u Istri koja nije bila na našem političkom udaru. Naš posao nije rušiti IDS i dovoditi Možemo!, niti ‘bušiti’ Možemo! da ostane IDS. Naš je posao istraživački i analitički propitivati politike”, zaključio je glavni urednik Glasa Istre.

Komentiraj