ZBOG PETOKRAKE: Vandali razbili staklo i ispisali uvredljive grafite na poliklinici Obersnelovog zamjenika

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u četvrtak je izjavio da se zbog postavljene umjetničke instalacije “Spomenik crvenoj Rijeci” uz prosvjede javljaju i prijetnje te da su njegovu zamjeniku Nikoli Ivanišu razbijeni prozori i ispisani uvredljivi grafiti na privatnoj poliklinici.

Policiji je dojavu o oštećenju poliklinike u riječkom kvartu Zamet dobila u četvrtak nešto iza 8 sati. Prijepodne je obavljen očevid kako bi se utvrdile okolnosti i motivi vandalizma zasad nepoznatih počinitelja.

Na fasadi  su zasad nepoznati vandali ispisali ‘Govno crveno’ dodajući uz natpis znak Armade.

PHOTO: Ivica Linar

 

“To je umjetnička instalacija i stav uglednog umjetnika Nemanje Cvijanovića prema događajima u povijesti. Posljednjih tridesetak godina se pokušava gurati pod tepih tema antifašizma i antifašističke borbe u kojima je sudjelovala i Hrvatska i zbog čega je u sadašnjim granicama”, rekao je Obersnel.

Vojko Obersnel je istaknuo da je ta umjetnička instalacija dio programskog pravca Doba moći projekta Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, da je bila najavljena u prijavnoj knjizi te predstavljenom programu EPK. Naglasio je da nije pripremana i postavljena u tajnosti.

Primorsko-goranska Policijska uprava potvrdila je da je primila dojavu o vandalizmu u četvrtak nešto nakon 8 sati te da provodi očevid.

PHOTO: Nel Pavletic/PIXSELL

 

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš, nakon povratka s policije, dao je izjavu novinarima. “Kada neki ljudi rade što hoće i kada se divljanje na Korzu nazove građanskim prosvjedom, onda je jasno da će to doći pred svačija vrata. Sada je došlo pred moja. Znaju da sam antifašist, Riječanin, znaju li ili ne znaju, ja sam i hrvatski branitelj iz 1991. godine.

Možda su roditelji onih koji su to napravili prošli kroz moju ustanovu, kao i mnogi branitelji jer sam uvijek pomagao i pomagat ću. Ostalo neka je na dušu pravnoj državi. Kažu da pravna država funkcionira, ali vidim da ne funkcionira. Da funkcionira, pred Gradskom vijećnicom se ne bi moglo vikati ono što se vikalo gradonačelniku Vojku Obersnelu i umjetniku Nemanji Cvijanoviću. Ja se toga sramim”, rekao je, kako prenosi Novi list.

Ivaniš kaže da se nada da će policija otkriti tko je to učinio. “Fašisti su kukavice jer rade pod okriljem noći i po skrivećki. Strah me nije ni za što. Svoj svjetonazor imam cijeli život i nikada ga neću mijenjati. Da se bojim, koga, njih. Moja generacija je 1976., 1977., s Učka expressom odlazila u Beograd na utakmice NK Rijeke kada se oni nisu ni rodili. Cijelu noć smo putovali kako bi bodrili svoj klub. Ti koji se sada potpisuju kao navijači Rijeke nisu navijači Rijeke. Znamo i od koga su instrumentalizirani”, kazao je.

PHOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Ivaniš je počasni predsjedik Primorsko-goranskog saveza i odnedavno član uprave HNK Rijeka , a iz PGS-a podsjećaju i da je Ivaniš hrvatski branitelj iz 1991.godine i da je u tri mandata bio saborski zastupnik.

U ranijim istupima u javnosti, govoreći o postavljanju crvene zvijezde na Riječki neboder, Ivaniš je naglašavao  kako je Rijeka grad koji baštini svoju povijest i prošlost i, „sviđamo li se to kome ili ne, antifašizam je duboko utkan u našu sadašnjost i našu budućnost i nemamo namjeru odricati ga se.“  Za umjetničku instalaciju Nemanje Cvijanovića rekao je da se radi o zvijezdi koja simbolizira stradavanje 2800 partizana koji su oslobađali Rijeku, i da nije niti njegova niti  Obersnelova želja već odabir eminentnih umjetnika koji su je uvrstili u program Europske prijestolnice kulture.

Komentiraj