Zbog pesticida iz trgovina povučena čokolada sa sezamom i cvjetnim prahom

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u utorak je izvijestila je da se s tržišta povlači čokolada sa sezamom i cvjetnim prahom iz Španjolske zbog povećane količine pesticida etilen oksida u sjemenkama sezama korištenima u proizvodnji gotovog proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da se opoziv odnosi na čokoladu od 100 grama koju je najbolje upotrijebiti do 31. svibnja ove godine, a na tržište ga stavljaju “Bio Planet” iz Splita, “Mrkvica” iz Zagreba te Obrt za trgovinu “MALI LUG” vlasnice Katarine Klepec.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 396/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla.

Nije u skladu ni s izmjenom Direktive Vijeća 91/414/EEZ i Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Proizvodi ga “Chocolates Torras, S.A., Ella del Terri” iz Španjolske, a u Hrvatskoj je u veleprodaji putem “Maka APRICUS” (Rakitnica 2, Zagreb).

Komentiraj