Zbog pandemije, četvrtini zaposlenih u EU prijeti gubitak posla ili niža plaća

Gotovo 59 milijuna ljudi u EU, oko četvrtine ukupnog broja zaposlenih, mogli bi osjetiti kratkoročne loše posljedice pandemije Covida 19: stalno ili privremeno izgubiti posao ili dobiti nižu plaću, pokazalo je istraživanje globalnog McKinsey instituta o budućnosti rada u Europi i utjecaju pandemije na zaposlenost.

No na gubitak radnih mjesta neće utjecati samo Covid 19, procjenjuju u institutu: do 2030, u EU bi moglo biti robotizirano oko 53 milijuna radnih mjesta, a taj bi proces pandemija mogla samo ubrzati. To znači da će više od petine zaposlenih biti prisiljeno na prekvalifikaciju ili stjecanje novih vještina.

U najvećem su riziku radna mjesta u trgovini, proizvodnji i ugostiteljstvu.

Automatizacija i zamrzavanje dijela ekonomskih aktivnosti mogli bi smanjiti broj radnih mjesta, ali i ubrzati stvaranje novih profesija.

Pandemija bi mogla ubrzati prelazak na na nove poslove i drukčije vještine, ali i produbiti razlike između bolje i slabije obrazovanih radnika, kao i među državama Unije. Jer, oko polovine Europljana živi u stabilnim ekonomijama koje privlače radnike, dok oko trećine živi u zemljama u kojima se broj radno sposobnog stanovništva smanjuje, zbog emigracija i starenja.

U izvještaju se među ostalim kaže kako se broj radno sposobnog stanovništva Europe koji živi i radi u drugoj europskoj državi od 2003. do 2018. udvostručio s oko osam na šesnaest milijuna.

Komentiraj