Zbog nasilnog dečka glumica Evan Rachel Wood promijenila zakon u Kaliforniji

Evan Rachel Wood, 32-godišnja glumica poznata po HBO tv seriji „Westworld“, uspjela je u svom naumu, a to je da se po zakonu u Kaliforniji zastara u slučaju obiteljskog nasilja produži s tri na pet godina. Naime, ovog tjedna je Gavin Newsom, guverner Kalifornije, potpisao ukaz nazvan Phoenix koji je pokrenula Evan Rachel Wood. Ona je, kao 18-godišnjakinja, bila žrtva svog tada nasilnog dečka te je, kako je sama rekla, u toj vezi bila „izgladnjela, odvojena od prijatelja i obitelji, a u jednom trenutku ruke i noge su joj bile vezane“. O tom dijelu svog života Evan Rachel Wood odlučila je progovoriti tek nakon što je shvatila da je njezin bivši dečko bio jednako nasilan i prema drugim djevojkama. Posjedovala je fotografije i video snimke koje su dokazivale da je bila žrtva nasilja. Kada se obratila odvjetniku za pomoć, on joj je rekao kako ne može tužiti bivšeg dečka jer je cijeli slučaj otišao u zastaru. „Rekla sam ‘to nije u redu, što mogu po tom pitanju napraviti?’“. Odgovorili su joj „Probaj promijeniti zakon“.

I doista, Evan Rachel Wood prihvatila je taj izazov i počela raditi na promjeni zakona i to tako što je stvorila ukaz nazvan Phoenix. Prvo je u veljači 2018. godine svjedočila pred američkim Kongresom, tražeći da se žrtve nasilništva bolje zaštite. Nakon toga je odlučila pokrenuti promjenu zakona kojim se produžuje zastara u slučaju obiteljskog nasilja.  Njezin prvotni zahtjev bio je da se zastara produži s tri na deset godina. Pri tome se povezala s ostalim žrtvama obiteljskog nasilja te je zakon pisala zajedno s političarima Eduardom Garciom i senatoricom Susan Rubio.

U konačnici, zastara je produžena s tri na pet godina, a Evan Rachel Wood je rekla „Vjerujem da se svatko može oporaviti od tragedije, čak i postati jači no prije“.

Komentiraj