Pixsell/PIXSELL

BURIĆ “Zbog Obersnela Rijeka je izgubila 20 milijuna kuna”

Predsjednik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić na konferenciji za novinstvo u četvrtak u Rijeci je ustvrdio da je Gradski proračun Rijeke izgubio 20 milijuna kuna jer gradonačelnik Vojko Obersnel nije na vrijeme aktivirao naplatu duga 3. maja, odnosno Uljanik grupe za komunalnu naknadu.

Kako je naveo, još u rujnu prošle godine je tražio da gradonačelnik Obersnel hitno pokrene naplatu potraživanja jer je to veliki novac za gradski proračun. Tada je to Obersnel odbijao, a sad je pokrenuo postupak prisilne naplate potraživanja, rekao je. Da je to učinio u rujnu 2018. godine, proračun bi imao 20 milijuna kuna više, istaknuo je Burić. “Nesposobnošću i neznanjem gradonačelnika izgubili smo taj iznos i to je dokaz da ne zna upravljati financijama grada”, naveo je.

Burić je ustvrdio i da je opravdanje predsjednika Gradskog vijeća Andreja Poropata za izricanje Buriću zabrane sudjelovanja na dvije sljedeće sjednice Gradskog vijeća, iznijeto u medijima, neistinito. Poropat je rekao da je Burić na posljednjoj sjednici kršio disciplinu unatoč upozorenjima te da mu je izrekao disciplinsku mjeru udaljenja s dviju sjednica nakon što mu je Burić kazao da je “smeće”. U video snimci koju je pokazao novinarima, čuje se da je riječ “smeće” Burić rekao tek nakon što mu je Poropat izrekao mjeru.

Burić je rekao i da tog dijela sjednice nema u službenom fonogramu i optužioi Poropata da je “pobrisao” taj dio “znajući da je lagao o razlozima disciplinske mjere”.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel dao je prije dva tjedna nalog Odjelu gradske uprave za komunalni sustav da pokrene prisilnu naplatu dospjelog, nepodmirenog duga od 5,2 milijuna kuna za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda od Brodogradilišta 3. maj. Uz to, pokrenut je postupak prisilne naplate 11,2 milijuna kuna za komunalnu naknadu te oko 520 tisuća kuna za uređenje voda od Uljanikove tvrtke Strojogradnje Diesel, tj. bivše Tvornice motora i dizalica 3. maj, te 2,6 milijuna kuna za komunalnu naknadu te oko 82 tisuće kuna za uređenje voda od tvrtke Vulkan-nova.

Obersnel je lani u srpnju, s namjerom da im olakša poslovanje, odlučio da Grad Rijeka najkasnije do kraja prosinca 2018. neće poduzimati naplatu dospjelog nepodmirenog dugovanja.

Komentiraj