Zbog naglog pogoršanja vremena na moru tijekom vikenda poduzeto je više spasilačkih akcija, posebice u nedjelju, s brodica, jedrilica i jahti te hitan medicinski transport iz Salija, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Na zadarskom području u subotu navečer nadležna Lučka ispostava Sali zaprimila je poziv dežurne mjesne liječnice sa zahtjevom za hitnim medicinskim transportom u Zadar pacijenta sa prijelomom rebara, hrvatskog državljana B.L. (1978). te su ga s liječeničkom pratnjom ukrcali na službeno plovilo i prevezli u Sukošan gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći i odvezli prema zadarskoj Općoj bolnici.

U nedjelju, 3. srpnja, u 10,05 sati, Obalna radio postaja Splitradio u Središnjicu je preusmjerila poziv tročlane posade 12-metarske jedrilice “Libertas” koja je tijekom plovidbe ostala bez pogona, odnosno, otpala je pogonska elisa dok su plovili na oko dvije nautičke milje zapadno od otoka Piškera. Zbog slabog vjetra nisu bili u stanju samostalno nastaviti plovidbu, o čemu je obaviještena nadležna Lučka kapetanija Šibenik čiji djelatnici su posadi savjetovali povoljni vjetar, te je posada nedugo potom javila kako su samostalno, pomoću jedara, sigurno doplovili do ACI “Jezera” gdje su se potom usidrili.

Županijski centar 112 Rijeka je potom, u 12,20 sati, prespojio u Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) poziv pogibelji s područja Selca da dijete pod jakim udarima bure nekontrolirano pluta na gumenoj brodici prema Krku o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Rijeka i nadležna Lučka ispostava Crikvenica, no nedugo potom u iz ŽC 112 Rijeka dojavljeno je da je dijete spašeno neozlijeđeno angžmanom građana na privatnom gliseru.

Lučka kapetanija Rijeka angažirana je ponovno u 13 sati slijedom poziva u pomoć posredstvom ŽC 112 Rijeka na brodici s dva člana posade koja se prema dojavi očevidaca potapala pod udarima bure i velikih valova na poziciji uvale Brseč. Kako na poziciji pogibelji nije bio moguć pristup sa kopnene strane, upućeno je službeno plovilo Kapetanije čiji su djelatnici uočili plovilo nasukano na obližnju obalu, dok je dvočlana posada brodicu prethodno napustila plivajući do obližnje plaže Brseč, udaljene oko 150 metara te nije bilo potrebe za daljnjim angažmanom.

Samo 20 minuta kasnije putnik s motornoga broda naziva “Lucija“ dojavio je da je zajedno s još pet putnika iskočio sa broda prilikom uplova u uvalu luke Krk, budući da je u brod prodrlo more, a skipper je nastavio plovidbu u luku gdje je samostalno pristao. Svi putnici neozlijeđeni su isplivali na obližnju plažu. Naknadnim očevidom, djelatnici Lučke kapetanije Rijeka utvrdili su da je brod “Lucija”, vjerojatno uslijed jakih udara vjetra i valova, pretrpio naplavljivanje pa je brod samostalno otplovilo do krčkoga brodogradilišta na sanaciju manjih oštećenja.

Jedrilica “Barbara” ostala je plutati po nevremenu na moru zbog kvara pogonskoga stroja na oko 600 metara od ulaza u ACI marinu “Korčula” o čemu je obaviještena nadležna Lučka kapetanija Dubrovnik te ACI Korčula odakle su odmah po dojavi o nezgodi isplovili dežurni djelatnici ACI-a, no kako na dojavljenoj poziciji nisu uočili jedrilicu Središnjica nastavila radijsku komunikaciju prema posadi te je nedugo potom utvrđeno da su se sigurno usidrili nedaleko ACI-eve marine u obližnjoj uvali gdje su zatražili komercijalnu pomoć za otklanjanje kvara na jedrilici.

U 15,10 sati redar plaže “Ploče” na području Kantride u Rijeci uputio je poziv o dvije pedaline na kojima pet osoba nisu mogle kontrolirati plovila koja je bura nosila u smjeru Opatije, te su u spašavnje angažirani djelatnici Lučke kapetanije Rijeka koji su službenim plovilom u 15.35 sati presreli pedaline, prekrcali neozlijeđenu, ali pothlađenu peteročlanu posadu na službeno plovilo, dok su pedaline uzeli u tegalj do polazišne plaže. Djelanici LK Rijeka očevidom su ustanovili neispravnost jedne od pedalina koja je primala more te je u trenutku spašavanja bila djelomično potopljena.

Posljednja nedjeljna akcija poduzeta je u 18,30 sati kada sedmeročlana talijanska posada s 13-metarske jedrilice naziva “Sinkica”, koja je plovila pod hrvatskom zastavom u vlasništvu domaće charter tvrtke, dojavila da su se nasukali na sjevernoj strani otoka Murtera. Budući da nitko od članova posade nije bio ozlijeđen, a nije prodrlo ni more, MRCC Rijeka je, u dogovoru sa nadležnom Lučkom kapetanijom Šibenik, naložila posadi komercijalno odsukavanje jedrilice, što je charter tvrtka i učinila.

Komentiraj