Zbog nestašice čipova usporava proizvodnja automobila

Screenshot YouTube

Nestašica čipova je nakratko zaustavila ili će prekinuti proizvodnju u tvornicama najpoznatijih megatvrtki, piše bloomberg.com.

Osim utjecaja na tehnološki sektor, ova pojava se odrazila i na automobilsku industriju. Honda Motor Co. je objavila kako će nakratko zaustaviti proizvodne procese u tri tvornice u Japanu. Mediji pišu kako će BMW kroz određeni rok skratiti radno vrijeme u svojim postrojenjima u Njemačkoj i Engleskoj, dok je Ford zbog nestašice poluvodiča smanjio ekonomska predviđanja. Caterpillar Inc. strahuje kako neće moći odgovoriti na sve zahtjeve tržišta.

Neke od kompanija ističu kako bi se ovaj trend mogao nastaviti i sljedeće godine. Od presudne važnosti će biti partnerstva i suradnje. Otkriveno je kako će proizvođači čipova dodatno ulagati i povećati proizvodnju, dok bi lanac opskrbe trebao pokrenuti učestaliju isporuku. Mnogi analitičari ističu kako će poslovni rezultati automobilskih kompanija u drugom kvartalu biti nešto manji od predviđenog, a to će se odraziti i na ukupnu proizvodnju na kraju godine.

Komentiraj