Zbog nepoštivanja mjera u Zimbabveu od svibnja više od 105 tisuća uhićenih

 

Zbog nepoštivanja mjera uvedenih za sprečavanje širenja koronavirusa, u Zimbabveu je od ožujka uhićeno više od 105 tisuća ljudi. Samo u posljednja dva dana uhićeno je oko tisuću osoba, i to zbog ‘nepotrebnog kretanja’ ili nenošenja zaštitnih maski, prenosi BBC.

Došlo je do popuštanja nekih mjera u Zimbabveu, koji ukupno broji više od 1500 osoba zaraženih koronavirusom.

Kritičari proučuju kako vlada služi mjere kako bi se obračunala s oporbom i aktivistima, što vlada, očekivano, negira. Za 31. srpanj najavljen je veliki prosvjed, na kojem će se tražiti odstupanje predsjednika Emmersona Mnangagwe.

Prema trenutnim mjerama, svi državljani Zimbabvea koji se vraćaju u zemlju moraju u trotjednu karantenu, i to u ustavnovi koju je odobrila vlada. Iz centara za karantenu, prema podacima policije, pobjeglo je 276 osoba, među kojima je bilo i onih pozitivnih na koronavirus. Uhićeno je njih tridesetak, koji će završiti pred sudom jer su obitelj i zajednicu izložili virusu.

Policija je najavila da će postrožiti provođenje mjera. Uvedene mjere zbog borbe protiv koronavirusa, navodi BBC, pogoršali su ekonomsku i političku krizu u toj zemlji. Vlada očekuje pad ekonomije za 4,5%, dok je u lipnju godišnja inflacija naasla do 785%.

Komentiraj