Zbog ljetnih toplinskih valova švicarski ledenjaci ove godine izgubili rekordnih šest posto volumena

Unsplash/Jairph

Švicarski ledenjaci zabilježili su najgoru stopu otapanja od početka mjerenja prije više od stoljeća – izgubili su šest posto preostalog volumena ove godine, odnosno gotovo dvostruko više od prethodnog rekorda iz 2003., objavilo je nadzorno tijelo GLAMOS.

Otapanje je ove godine bilo toliko ekstremno da je stijena, zatrpana tisuću godina, ponovno izronila na jednom mjestu, dok su pronađena tijela pa čak i olupina aviona nestalog na jednom dijelu Alpa prije nekoliko desetljeća. Drugi mali ledenjaci gotovo su nestali.

“Znali smo da će do ove situacije doći s klimatskim scenarijima, barem negdje u budućnosti”, rekao je za Reuters Matthias Huss, voditelj Švicarske mreže za praćenje ledenjaka (GLAMOS). “I shvaćajući da je budućnost već ovdje, upravo sada, ovo je možda bilo najviše iznenađujuće ili najšokantnije iskustvo ovog ljeta”, naglasio je.

Više od polovice ledenjaka u Alpama nalazi se u Švicarskoj u kojoj temperature rastu otprilike dvostruko više od svjetskog prosjeka.

Znanstvenici na tom području, uključujući Hussa, bili su primorani obaviti hitne popravke na desecima lokacija na Alpama pošto je otapanje leda moglo pomaknuti njihove mjerne stupove i ugroziti njihove podatke.

Veliki gubici ove godine, koji su iznosili oko 3 kubična kilometra leda, bili su rezultat iznimno niske količine zimskog snijega u kombinaciji s toplinskim valovima.

Snježne padaline nadoknađuju led koji se otopi svakog ljeta i pomažu u zaštiti ledenjaka od daljnjeg otapanja reflektiranjem sunčeve svjetlosti natrag u atmosferu.

Komentiraj