Zbog incidenata u Piranskom zaljevu Hrvatska Sloveniji šalje diplomatsko upozorenje

Hina

Zbog događanja u Piranskom zaljevu ovog vikenda, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslat će Sloveniji diplomatsko upozorenje.

“MVEP podsjeća da u području Savudrijske vale odnosno Piranskog zaljeva, kao i ispred njega, treba poštivati privremenu crtu razgraničenja između dviju država koja prolazi crtom sredine, kao što je to bilo i u doba bivše države”, prenosi N1.

Podsjetimo, proteklog tjedna Arbitražni sud u Haagu objavio je odluku o arbitražnom sporu Slovenije i Hrvatske. Sloveniji je pripao veći dio zaljeva i prolaz do otvorenog mora kroz hrvatske teritorijalne vode. Nakon objave odluke suda zaredali su se incidenti u Piranskom zaljevu. Slovenski su policijski brodovi u subotu tri puta ulazili u hrvatski teritorij što MVEP smatra neprihvatljivim ponašanjem i povredom hrvatskog državnog područja na moru. Iz ministarstva poručuju da će pozvati slovensku stranu da se u budućnosti suzdrži od takvog postupanja.

Podsjetimo, Hrvatska ne priznaje odluku arbitražnog suda i istupila je iz postupka arbitraže još 2015. godine. Crta razgraničenja još uvijek ide po sredini zaljeva.

Komentiraj