Zbog epidemije gripe sazvana press konferencija u Zaraznoj

Marko Jurinec/PIXSELL

Ured za Hitne situacije Grada Zagreba za subotu je sazvao konferenciju za novinare Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Konferencija je na rasporedu u subotu 19. siječnja 2019. u 10:30 sati u dvorani za sastanke Upravne zgrade Klinike u Zagrebu.

“Tema konferencije je: Značajno povećanje broja bolesnika s teškom gripom i upalom pluća hospitaliziranih u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Konferenciji će uz ravnateljicu Klinike, prof.dr.sc. Alemku Markotić, dr.med. i članove ravnateljstva, prisustvovati i ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić, pomoćnik ministra zdravstva izv.prof.prim.dr.sc. Vili Beroš, dr.med. i pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr.sc. Vjekoslav Jeleč, dr.med”, stoji u pozivu za medije.

Pročelnik Zavoda za Intenzivnu medicinu, docent Kutleša Marko za Index je potvrdio da je stanje opsadno. “Dolaze nam oboljeli iz cijele Hrvatske. Svi su na mehaničkoj ventilaciji, trenutno 18 bolesnika”, rekao je.

Dodao je kako je od 30. prosinca do danas u Kliniku primljeno 26 bolesnika s teškom upalom pluća izazvanom gripom, osim jednog koji je imao bakterijski meningitis. “Svi su bili ili su još uvijek na mehaničkoj ventilaciji, odnosno na respiratorima”, istaknuo je Kutleša.

Čak 10 bolesnika bilo je na izvantjelesnoj oksigenaciji koja se daje kad respirator nije dovoljan, a bilo je i smrtnih slučajeva. Svi pacijenti su u sobi od 40 do 60 godina.

Komentiraj