tzzps.hr

Zbog čega ove jeseni posjetiti Grad Lipik?

Da su Slavonci izvrsni domaćini uvjerit ćete se posjetite li Grad Lipik.

Iskoristite vikend ili kraći godišnji odmor i upoznajte Lipik, jedan od pet gradova Požeško-slavonske županije.

Jeste li znali da palme na splitskoj rivi potječu iz lipičkog stoljetnog perivoja, zaštićenog spomenika parkovne arhitekture, koji se smatra jednim od najljepših u sjevernoj Hrvatskoj?

Ovo savršeno mjesto odmora i relaksacije skriva atraktivne povijesne znamenitosti među kojima je Jelkin brijeg i klupa grofice Jelke, mlade žene iz obitelji Janković. Krenete li u istraživanje perivoja Jelkinom stazom uz kostimiranog vodiča – koga drugog, nego grofice Jelke, doznat ćete gdje je izgubljen njezin prsten, gdje su plemići gubili imanja na kocki i što je to fenster aleja. U parku su smještene poznate Toplice Lipik, koje više od 200 godina njeguju tradiciju zdravstvenog turizma.

Upravo je u Lipiku 1870. ručno izbušena jedna od prvih bušotina termomineralne vode ovog dijela Europe, poznata kao Antunovo vrelo ili grofovo vrelo. A, pet godina nakon tog događaja mineralna voda punila se u bocama. Lipički studenac je do 1993. bio jedina prirodna mineralna voda domaće proizvodnje na hrvatskom tržištu.

Od Lipika do Pakraca vodi Staza lipicanaca i kune, ukupne duljine 98 kilometara. Uputite se biciklom uređenim putovima označenim putokazima, info-tablama i kartama koje povezuju različita odredišta za šetače, bicikliste i jahače i doživite prirodu na najljepši način.

Ljubitelji konja neće propustiti posjet ergeli, simbolu ovog grada, koju je 1843. osnovao grof Izidor pl. Janković.

I još jedna zanimljivost iz ovog grada! Bentley, Lamborghini, McLaren i Aston Martin DB10, koji se vozio u filmu o James Bondu, opremljeni su visoko kvalitetnim staklom s posebnim svojstvima iz tvornice Lipik Glas. Zanimljivo je da i Apple trgovine po cijelom svijetu imaju staklene stepenice od stakla izgrađenog u toj tvornici.

Za više informacija posjetite http://tzzps.hr/en/.

Komentiraj