Zbog bijega zatvorenika pokrenuti stegovni postupci protiv dvojice policajaca

Pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero u ponedjeljak je dala izjavu o bijegu zatvorenika iz bolnice u Zagrebu. Novinarima je rekla da je do bijega došlo zbog propusta u sigurnosti pa su protiv dvojice pravosudnih policajaca pokrenuti stegovni postupci.

“Bijeg se dogodio zbog propusta u sigurnosti, pokrenuli smo stegovni postupak zbog teške povrede službene dužnosti protiv dva pravosudna policajca koja su bila na osiguranju istražnog zatvorenika, obzirom da nisu primijenili sve potrebno za osiguranje”, rekla je Špero.

Dodala je da je istražni zatvorenik bio u KBC-u Sestara milosrdnica zbog gutanja stranog tijela i bolovima u abdomenu, a bio je u pratnji pravosudne policije kako i nalažu mjere osiguranja. No, prilikom korištenja WC-a zatvorenik nije bio vezan.

“Oni jesu bili uz zatvorenika, provjerili prostoriju, međutim nisu uzeli u obzir da postoji mogućnost bijega kroz prostoriju koja se nalazila do WC-a. Bilo je naloženo da se zatvorenik veže, oni su procjenili da i bez sredstava vezanja može otići na WC”, naglasila je Špero.

Zatvorenik je prije korištenja WC-a bio vezan za ruke i noge, a tijekom korištenja WC-a pravosudni policajci nisu čuli otvaranje prozora ili slično. U prostoriju su ušli kada im se više nije javljao. Procjena pravosudnih policajaca bila je da je zid koji dijeli prostorije bio dovoljno visok te da je nemoguće za ga zatvorenik njegovih fizičkih osobina može preskočiti.

Špero je objasnila da je riječ o istražnom zatvoreniku koji se nalazi na izvršavanju istražnog zatvora zbog šverca migranata, odnosno protuzakonitog ulaženja na područje Hrvatske. Raspisana je tjeralica.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner