HINA/ Edvard ŠUŠAK/

ZBF U ponedjeljak počinje Zagreb Book Festival

Sedmodnevna književna manifestacija Zagreb Book Festival (ZBF) u ponedjeljak po treći put otvara vrata čarobnog svijeta književnosti i razgovora o njoj s bogatim programom od pedesetak događanja na kojima će u Muzeju za umjetnost i obrt do 28. svibnja ugostiti stotinjak autora, od čega čak dvanaest renomiranih inozemnih imena.

Manifestacija proizašla s ciljem poticanja interesa za čitanje, pisanje i literarnu komunikaciju na zabavan i pristupačan način usmjeren na publike različitih interesa i dobnih skupina, od svojeg inauguralnog izdanja 2015. do danas, ZBF je postao nezaobilazan kulturni događaj u Zagrebu i šire, te se pozicionirao kao središnje mjesto okupljanja svih ljubitelja dobre knjige i kulture.

Svake godine jedna je država partner festivala, a nakon dva uspješna izdanja na kojima su u bogatom književnom programu kao zemlje partneri predstavljene Švedska i Irska, festivalski cilj promicanja čitanja i knjige ove se godine realizira programom fokusiranim na Austriju, sa središnjom temom ‘fragilnost’.

Festival se održava od 22. do 28. svibnja, a prvi večernji program nakon svečanog otvorenja u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) bit će u ponedjeljak 22. svibnja razgovor s istaknutom austrijskom književnicom i novinarkom Ericom Fischer.

Fischer je svjetski uspjeh doživjela intrigantnom dokumentarno-proznom knjigom “Aimée & Jaguar”, potresnom pričom o lezbijskoj ljubavi ekstravagantne Židovke i supruge njemačkog vojnika tijekom Drugog svjetskog rata temeljenom na istinitim događajima.

Prema knjizi je 2000. snimljen i istoimeni film kojim je otvoren Berlinale. Knjiga je prevedena na niz jezika svijeta, među ostalim i na hrvatski, a ZBF je za hrvatske čitatelje pripremio i vlastito posebno festivalsko izdanje.

Svjetska intelektualna elita i domaća književna reprezentacija

Od ove godine festival se odvija uz ponešto izmijenjeni koncept koji težište programa prebacuje s predstavljanja knjiga na večernje diskusije koje će pridonijeti promišljanju današnjice kroz razgovore s nekim od najznačajnijih europskih intelektualaca. U središtu će razgovora biti “naše svakodnevne fragilnosti” – ravnopravnosti, društvenih sustava, dijaloga o vrijednostima, slobode govora, virtualnih identiteta i drugih.

Uz Fischer, o tome će u sklopu festivalskog programa raspravljati i istaknuti austrijski književnik Karl Markus Gauss, jedna od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica Ece Temelkuran, profesor povijesti na londonskom King’s Collegeu te nagrađivani britanski povjesničar Richard Overy, nizozemski esejist i kulturalni filozof Rob Rieman, kao i Austrijanac Franz Hammerbacher.

Festival će ugostiti i Teresu Forcades, ikonu europske ljevice i najradikalniju časnu sestru Europe; austrijsku književnicu ruskog podrijetla Julyju Rabinowich; norveškog filozofa Larsa Svendsena, te dječjeg psihijatra i pisca Paulusa Hochgatterera. Najavljeni su i psihoterapeutkinja i književnica Monika Wogrolly, te engleski novinar i povjesničar Mischa Glenny.

Osim što će u svojem glavnom programu ugostiti ugledne inozemne goste, ZBF tradicionalno i ove godine velik dio programa posvećuje domaćim autorima. Tako će se na festivalsku pozornicu u sklopu programa “Svježe i domaće” među ostalima popeti Jelena Pervan, Anđelo Jurkas, Irena Matijašević, Đurđa Knežević, Zoran Ferić, Edo Popović, Predrag Lucić, Rade Šerbedžija, Tea Tulić, Dražen Katunarić i brojni drugi.

I ove godine na festivalu će se dodijeliti 50 tisuća kuna vrijedna nagrada za najpopularniji roman godine biblioteke Balkan Noir koja objavljuje kriminalističke romane iz pera hrvatskih (ili regionalnih) autora.

Glazba i film u Vinylu i Tuškancu

Imajući na umu da je znatiželju, promišljanje i odgovornost presudno usvojiti što ranije, prvi dio svakog dana bit će posvećen najmlađima, koji će u programu “Miksano za male” sudjelovati u više od petnaest događanja – razgovora, predstavljanja, predavanja i radionica – koji će ugostiti 20-ak gostiju.

Dok se središnji festivalski program i ove godine odvija u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), u sklopu festivala na još dvije lokacije u samom centru grada, u kinu Tuškanac i Vinyl baru, bit će prikazana tri suvremena austrijska filma te održana četiri koncerta.

Bogat glazbeni program osigurat će dva inozemna i dva domaća glazbena sastava: austrijski indie rock bend Farewell Dear Ghost i berlinski jazz, funk i folk bend Holler My Dear. Na festivalu nastupa i ansambl studenata Muzičke akademije u Zagrebu Col Legno, te hrvatski kantautor Gentleman, koji kroz intimne, lirske i glazbeno moćne skladbe “izvlači ono najbolje od jazza”.

U kinu Tuškanac bit će organizirane projekcije filmova “Macondo” (Sudabeh Mortezai, 2014.), “Black Brown White” (Erwin Wagenhofer, 2011.), te jedan igrani film za djecu, “Dječja magija” (Ruth Rieser, 2016.).

Kao i proteklih godina, u sklopu festivala održavat će se prodajni sajam na kojemu će po popularnim cijenama u MUO-u biti ponuđeno više od pet tisuća naslova.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i Grad Zagreb, a potporu njegovu održavanju daje i Austrijski kulturni forum.

Komentiraj