Završio susret mladih umjetnika “Art’s here, Rights now!” u Karlovcu

Dvadeset mladih umjetnika iz Hrvatske, Mađarske, Velike Britanije i Španjolske sudjelovalo je u Karlovcu na osmodnevnom projektu “Art’s here, Rights now!” kako bi kroz umjetnost potaknuli raspravu o demokraciji, europskim vrijednostima, solidarnosti i ljudskim pravima, a njihovi će radovi nakon izložbe u Karlovcu biti izloženi i na Akademiji likovnih umjetnosti u Budimpešti.

Karlovačka udruga Carpe diem izvijestila je medije da je projekt “Art’s here, Rights now”, tijekom kojega su nastale brojne slike, murali, instalacije, pjesme i performansi, financiran iz programa Erasmus + koji potiče mobilnost mladih u svrhu učenja. Osim umjetnosti i učenja cilj je bilo i umrežavanje i razvoj daljnje suradnje na europskom nivou te su organizatori uvjereni da će mladi iz Karlovca već sljedeće godine imati priliku sudjelovati u sličnim projektima negdje u Europi.

Glavni cilj projekta je povećati svijest sudionika i šire javnosti, a posebice mladih, o europskom identitetu, međukulturalnom dijalogu s naglaskom na promicanje različitosti, tolerancije i poštivanja ljudskih prava, priopćeno je.

Na umjetničkim radionicama održanim na otvorenom, na karlovačkom Šetalištu dr. F. Tuđmana, u šančevima i drugdje nastala su brojna umjetnička djela koja su javnosti predstavljena u sklopu festivala ArtiKA, a izložba slika nastalih u Karlovcu u studenome će biti postavljena i u budimpeštanskoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Osim izložbe slika nastala je i umjetnička instalacija “Cvijet života”, jedan performans pod nazivom “United in Colourful Diversity”, pjesma „Art’s here, Rights now“ na tekst i glazbu petero sudionika iz Velike Britanije i Španjolske.

U sklopu razmjene mladih predstavljena je socijalna zadruga Okus doma kroz koju su izbjeglice Senegalci i Pakistanci uz pomoć volontera iz Hrvatske pripremili hranu po svojim receptima, s ciljem kulinarske i kulturne razmjene i osvještavanja potrebe da se migranti ekonomski osnaže u zemljama primateljicama.

Komentiraj