Završio sastanak s poduzetnicima, obratio se Marić i rekao što Vlada može dati, poduzetnici otišli nezadovoljni

Završio je sastanak nekolicine ministara s predstavnicima poduzetnika na kojem se očekuje dogovor o obeštećenju onih koji su najpogođeniji posljednjim mjerama za suzbijanje širenja epidemije.

Ministar financija Zdravko Marić se obratio novinarima i naglasio kako “su preko vikenda odradili dodatne analize i promišljanja”.

“Iznalaženje jednog pravičnog modela, nadoknade troškova vezano uz pandemiju Covid-19 bilo je kroz prijedlog mjera. Restoran i dalje može obavljati neku vrstu dostave, a klađenje je i dalje omogućeno online. Očuvanje radnih mjesta i 4000 kuna prema kriterijima je i dalje aktualno. Nije to bilo jednostavno administriranje, ali nema razloga ne očekivati da će tako biti i dalje. Jedna tema otvorena u doba proljeća je pitanje covid kredita za likvidnost preko HAMAG BICRO-a. Ukupni iznos je 1,3 milijarde kuna koje nije samo vezano uz zatvorene djelatnosti, ali one će ipak imati određenu vrstu prioritetnog značaja. U trećem dijelu ide se u kompenzaciju fiksnih troškova, odnosno komunalija, režija, odnosno osnovnih troškova koji se plaćaju svaki mjesec. Svi oni koji ostvare pad prihoda u prosincu gledat će se taj pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Svi oni koji ostvare pad prihoda veći od 70 posto trebaju se kvalificirati, ali smo to smanjili na 60 posto pa će ići određeno stupnjevanje na koji će se način to gledati”, rekao je Marić.

Plaćanja će ići putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. “Time je zaokružen paket naših mjera”, naglasio je Marić.

Rekao je kako su oni od prvog dana govorili da su ovo razgovori. “Nitko drugoj strani ne okreće leđa. Država je jasno pokazala koji su ključni prioriteti i ciljevi, a to je očuvanje radnih mjesta. Što se tiče snižene stope PDV-a ta je tema spomenuta i raspravljena, no fokus ovih mjera išao je u drugom smjeru. Kako će ići dalje epidemiološka slika, vidjet će se. Fokusiramo se na mjere. Cijelo ovo vrijeme radimo i činimo porezno rasterećenje od izravnih poreza pa i dijela neizravnih poreza”, istaknuo je Marić.

Poduzetnici nezadovoljni sastankom

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas nije htio puno komentirati već je rekao da čekaju konačnu odluku Vlade.

“Tražimo da se te mjere ne odnose samo na zatvorene već na sve koji imaju pad prihoda od 70 posto i više”, ističe.

Dodaje kako je izgledno da će Vlada prihvatiti prijedloge za one zatvorene dodajući da je njihov cilj da se te mjere odnose na sve.

“Vidjet ćemo što će biti. Treba preživjeti 12. mjesec, pa ćemo onda vidjeti što će biti dalje jer se ne priča o dugoročnim mjerama”, objašnjava.

Podsjetimo, zbog velikog broja zaraženih uvedene su strože mjere do 21. prosinca, odnosno zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, teretane, fitness i sportski centri. Restoranima i barovima dozvoljena je priprema i dostava hrane.

Komentiraj