Završio Rendez-vous festival: Stotinu događanja više od planiranih

HINA/Tomislav Pavlek

Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj u proteklih je pet mjeseci s više od 250 događanja, stotinu više od planiranih, predstavio publici raznoliku francusku kulturu, otvorivši nove i učvrstivši stare veze dviju zemalja, rečeno je u četvrtak na završnom druženju organizatora, suradnika i partnera festivala u Ministarstvu kulture.

“U početku festivala govorili smo o 150 događanja u 21 gradu, no na kraju smo ih dobili 250 u 38 gradova”, rekao je ministar kulture Berislav Šipuš, otkrivajući “impresivan učinak festivala”.  Sudjelovalo je više od 100 partnerskih organizatora, tridesetak sponzora, bilo je više od 750 medijskih objava u tisku i elektroničkim medijima, više od dvije tisuće objava na webu, dodao je.

Po njegovim riječima, Hrvatska je proteklih mjeseci bila “agora, prostor razmjene ideja ekonomista, znanstvenika, sveučilišnih istraživača, filozofa, režisera, kulinarskih šefova, umjetnika duboko uronjenih u suvremenu kreativnost”.

“Festival je slijedio koncept festivala “Croatie, la voici”, jednostavan, ali djelotvoran kontinuitet kuturnog dijaloga i međunarodnog upoznavanja dviju zemalja, istraživali smo hibridne francusko-hrvatske jezične konstrukcije više nego ikada, komunicirali s umjetnicima i kustosima, uživali u vrhunskim dosezima francuskih umjetnika, inicirali dugoročne razmjene i učvrstili postojeće”, istaknuo je Šipuš.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić nazvala je festival “fantastičnim zajedničkim putovanjem koje je počelo 2012. u Francuskoj, prikazujući hrvatsku kulturu kroz povijest, ali i dajući naznake budućnosti s mladim umjetnicima”.

“Fasciniralo me kako je publika, koja je Hrvatsku znala dotad po ratnim vijestima tada mogla vidjeti drugačiju Hrvatsku, Hrvatsku koja ide naprijed i ima mlade koji su u vrhu europske kreativnosti”, ustvrdila je. “Iako dolazim iz diplomacije, ovakvi su festivali najbolji način povezivanja – kada se upoznaju društva, a ne države”, rekla je Pusić, dodavši da se s tim ciljem radi na projektu “Hrvatska kuća” koji bi kao redovit uveo takav način predstavljanja hrvatske kulture u svijetu.

 

  • Pusić, koja je u Ministarstvo kulture stigla s puta u Opatovac gdje je obišla izbjeglice, izrazila je nadu da će Hrvatska i Europa ubuduće zemljama Bliskog i Srednjeg Istoka moći pomoći i na drugačiji način, kako bi se projekti poput francuskog festivala jednog dana organizirali i s tim zemljama.

 

Francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz “Rendez-vous” vidi kao Festival Francuske i Hrvatske, s obzirom na “entuzijazam koji smo dijelili proteklih mjeseci”. “Tu svečanost europske kulture najbolje je opisati kao uzajamno razumijevanje i povjerenje”, napomenula je.

Boccoz drži kako je to “još jedna sjajna karika u prijateljstvu između dvije zemlje, a “mnogi hrvatski sudionici priželjkuju nastavak započetih razmjena i projekta što znači da Rendez-vous nije završio, već vrvi obećanjima novog susreta”.

Festival je počeo u svibnju izložbom Augustea Rodina u Umjetničkom paviljonu i izvedbom opere “Pelleas et Melisande” u zagrebačkom HNK, što je bio tek početak niza događanja u svim krajevima Hrvatske. Obuhvatio je različita kulturna područja, od koncerata, plesnih predstava i vizualne umjetnosti do kazališta, književnosti i filma. Bilo je najviše filmskih projekcija, njih više od 170 u okviru raznih festivala.

Kulturni dio programa završio je manifestacijom “Bijela noć”, koja je na više lokacija u Zagrebu imala skoro pedeset umjetničkih intervencija, performansa i instalacija. Kako cilj Festivala nije bio predstaviti samo francusku kulturu, već i svakodnevni život, važnu ulogu imala su gastronomska događanja, znanstvene teme, moda, turizama, sport i globalna pitanja poput klimatskih promjena.

Komentiraj