NINA ĐURĐEVIĆ I MATEJ GRGIĆ / MOTOVUN FILM FESTIVAL

Završio 19. motovunski festival

Dodjelom nagrada i u odličnoj atmosferi priveden je kraju filmski festival u Motovunu, pod medijskim pokroviteljstvom Nacionala

Svečanom dodjelom nagrada prošle subote završio je 19. Motuvun Film Festival. Glavnu nagradu, Propeler Motovuna, osvojio je irsko-kubanski film “Viva”, posebno priznanje dodijeljeno je ruskom filmu “(M)učenik”, dok je nagradu žirija FIPRESCI odnio film “Dobra žena”. Osim uobičajene festivalske zdravice kojom se festival nikada ne zatvara, već se nazdravlja sljedećem, dodjelu nagrada obilježila je i beogradska glumica umjetničkog imena Dinja, čiji su najpoznatiji video skečevi tijekom cijelog festivala prikazivani na motovunskim platnima.

Najalternativniji filmski festival na Brdu filmova otvoren je snažnim zviždanjem u raznobojne zviždaljke, kojim su publika i organizatori ispustili svu frustraciju nakupljenu u proteklih šest mjeseci. Zviždalo se potom i u vedrom tonu: za festivalske laureate Nenada Puhovskog, dobitnika nagrade 50 godina, i Želimira Žilnika, dobitnika ovogodišnje nagrade Maverick. Osim žestokom gay komedijom “Tangerine”, koja je u potpunosti snimljena mobitelom, festival je započeo i žestokom svirkom Ede Maajke. U pet festivalskih dana prikazano je stotinjak filmova raznih žanrova, a vesela publika skakala je do zore uz niz koncerata bendova Kawasaki 3P, Jonathan, Nipplepeople i talijanske psihodelične folk senzacije Kalascima. Budući da je zemlja partner bila Italija, publika je mogla uživati i u popratnom programu Bella Italija, koji je donio 16 talijanskih klasika i recentnih filmova. U opuštenoj atmosferi, ove godine vidno bez predstavnika vlasti ili opozicije, osim jake delegacije Mosta, publika se mogla družiti s glumcima, redateljima i autorima u nizu govornih programa, promocija i uličnih intervencija u sklopu programa “Gdje ste bili 2016.?” Ipak, među redovitim gostima festivala, kao i svih godina, bili su Vesna Pusić, Slavenka Drakulić, Šime Lučin, Čedo Prodanović i istarski župan Valter Flego. Na glavnom trgu, na kojem je smješteno i najveće kino na otvorenom, vijorio se i logo Nacionala, ovogodišnjeg medijskog pokrovitelja Motovun Film Festivala.

Komentiraj