ZAVRŠETAK SUKOBA? Mirovni pregovori kolumbijske vlade i gerilskog ELN-a

FaH

Kolumbijska vlada i posljednja tamošnja aktivna gerilska skupina Vojska nacionalnog oslobođenja (ELN) počeli su službeno u utorak u neutralnom Ekvadoru mirovne pregovore, pokušavajući okončati pet desetljeća dug sukob u kojem je ubijeno na stotine tisuća ljudi, uništeno gospodarstvo i na milijune ljudi raseljeno.

Nakon uspješnih pregovora s Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC) koji su zaključeni prošle godine, kolumbijski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Juan Manuel Santos pregovarat će s predstavnicima ELN-a o uvjetima pod kojima će oni položiti oružje.

Početak pregovora bio je planiran za kraj listopada 2016., ali je odgođen, dok gerila nije oslobodila zarobljenog taoca.

ELN se nada da će postići sporazum sličan sporazumu koji je kolumbijska vlada postigla s FARC-om, omogućujući pobunjenicima formiranje političke stranke u zamjenu za polaganje oružja.

Za razliku od FARC-a koji traži agrarnu reformu, ELN se nadahnjuje kubanskom revolucijom i teologijom oslobođenja, pokretom unutar Katoličke crkve i zagovara kontrolu domaćih resursa. Četiri ranija pokušaja pregovaranja s ELN-om od 80-ih su propala.

Komentiraj