Završeno ručno prebrojavanje: Georgia potvrdila Bidenovu pobjedu

Američka savezna država Georgia potvrdila je izabranoga demokratskog predsjednika Joea Bidena kao pobjednika izbora 3. studenoga u državi pošto je u četvrtak završeno ručno prebrojavanje glasova, rekao je državni tajnik Brad Raffensperger.

Ponovno prebrojavanje – koje je pokrenuto nakon neslužbenih rezultata prema kojima je Biden vodio pred republikanskim predsjednikom Donaldom Trumpom za oko 14.000 od više od 5 milijuna glasova – potvrdilo je Bidenovu pobjedu za 12.284 glasa, prema podacima Raffenspergerova ureda.

“Provjera je potvrdila da je prvotno strojno prebrojavanje točno prikazalo pobjednika na izborima”, navodi se u izjavi državnog ureda u četvrtak navečer.

Promjene u ukupnom broju glasova bile su “unutar očekivane granice ljudske pogreške koja se događa prilikom ručnog brojanja glasačkih listića”, navodi se.

Biden je prvi demokratski kandidat koji je pobijedio u Georgiji od Billa Clintona 1992.

Biden je u izbornom kolegiju osvojio 306 elektorskih glasova prema Trumpovih osvojenih 232, što je znatno iznad 270 glasova koliko je potrebno za pobjedu.

Očekuje se da će republikanac Raffensperger formalno potvrditi Bidenovu pobjedu u petak, unatoč Trumpovu pritisku koji bez dokaza tvrdi da su počinjene izborne prijevare u državama u kojima je izgubio od Bidena, uključujući Georgiju.

Raffensperger je za lokalnu televizijsku postaju rekao da Trumpova kampanja nije iznijela dokaze kojima bi podržala tvrdnje o prijevari u toj državi.

“Nismo vidjeli ni jedan dokaz, bilo što što bi to potvrdilo – jednostavno nije se pokazalo”, rekao je Raffensperger za televizijsku mrežu WSB-TV.

Trumpova kampanja može zahtijevati ponovno prebrojavanje nakon što rezultati budu potvrđeni, jer je prednost manja od 0,5 posto.

Komentiraj