Na Sunset Beachu u Uvali Lapad održana je završna večera 5. vinskog festivala Dubrovnik FestiWine koji se održao u Dubrovniku od 16. do 22. travnja.

Osim izlagačkog dijela festivala, posjetitelji su mogli sudjelovati u zanimljivim gastro – enološkim radionicama poput „Gault & Millau“ masterclass radionice japanskog chefa Ippei Uemure i Salona pjenušavih vina – „Salon of sparkling wines“, ali i uživati u posebno osmišljenim menijima koje su dubrovački ugostitelji pripremili samo za ovu prigodu u okviru „Dubrovačke vinske setemane“.

Pored već spomenutih događanja, tradicionalno se tijekom Dubrovnik FestiWinea naslijepo kuša i bira vino koje se najbolje sljubljuje uz autohtonu deliciju, malostonsku kamenicu – a ovogodišnji pobjednik je Grk Bire. Uz atraktivan „Blind date: In love with Ston Oysters“, održao se i „Dubrovnik FestiWine Trophy“, na kojem je trinaest članova žirija međunarodnog sastava na čelu s enologom Bojanom Kobalom kroz tri dana kušalo i ocjenjivalo 150 različitih vina iz Hrvatske, Hercegovine,
Slovenije i Makedonije. Veliko zlato, najvišu ocjenu među vinima sa zaostatkom šećera postiglo je vino Malvasija dubrovačka Karaman 2016. vinara Nika Karamana vinogorje Konavle s osvojenih 95,25 bodova.

Zanimljivost festivala je gastro spektakl „Dubrovnik FestiWine Gala“ s plemenitim ciljem, namijenjen stipendiranju i daljnjoj edukaciji mladih kuhara i sommeliera u nastajanju. Svoje kulinarsko iskustvo i vještine predstavili su iskusni slovenski chef Igor Jagodic i domaći renomirani chef Jadranskih luksuznih hotela, Petar Obad, koji su zajedničkim snagama odgovorili na izazov FestiWinea i kreirali jedinstven meni na bazi pobjedničkih vina prošlogodišnjeg festivala. Na temelju javnog natječaja kojeg je objavila Dubrovačko – neretvanska županija za dodjelu dvije stipendije perspektivnim kandidatima za usavršavanje znanja i sposobnosti u ugostiteljskoj struci, odabrani su dobitnici stipendisti Dubrovnik FestiWine Challange 2018., Ivana Beran i Dario Baule koji će na jesen provesti mjesec dana u restoranu Strelec u Ljubljani, pod stručnim mentorstvom chefa Igora Jagodica i njegovog tima.

 

Komentiraj