PETROV: ‘Postoji razlog za optimizam, drago mi je da smo se gotovo usuglasili vezano za sedam jamstava’

Tomislav Miletic/PIXSELL

Čelnici HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov u ponedjeljak su, nakon gotovo šestosatnih pregovora o potpori u formiranju Vlade, pred novinare izišli zadovoljni tijekom razgovora te poručili kako napreduju u dobrom smjeru, pa su nakon visokog suglasja oko sedam Mostovih jamstava otvorili i teme vezane za glavne programske postavke i smjernice za buduću vladu.

“Napredovali smo oko sedam točaka koje je Most iznio još uoči izbora i mislim da smo tu blizu dogovora o svim pitanjima, ovisno o hodogramu njihove provedbe”, rekao je Plenković novinarima.

Plenković: Prema našem viđenju, u vladi bi došlo do određenih modifikacija 

Upitan o podjeli resora u budućoj vladi, kazao je da je HDZ predstavio Mostu viziju budućeg ustroja vlade, “od predsjednika vlade, potpredsjednika, broja ministarstava, resora”. “Tu bi, prema našem viđenju, došlo do određenih modifikacija u odnosu na postojeći ustroj. Nije to pretjerano drugačije nego sada. Htjeli bismo da ustrojstvo vlade reflektira prioritete našeg programa. To je ono što je najbitnije i htjeli bi da Most prouči taj prijedlog i da konačni prijedlog ustroja buduće vlade bude donesen konsenzualno”, poručio je Plenković.

Dodao je kako na pregovorima nije bilo govora o tome koliko će ministarstava pripasti Mostu, kao niti o nagađanjima prema kojima Most želi Ministarstvo gospodarstva. “Nismo išli u tako detaljan razgovor”, rekao je i istaknuo da postoje “preferencije obje stranke za neke resore”, ali i dodao da će o tome pregovarati idućih dana. Najavio je da će, nakon što se dogovore o broju resora , ovisno o ukupnom broju članova vlade razgovarati i o ukupnom broju ministara, sukladno participaciji.

Upitan hoće li na konzultacije u prvom krugu kod predsjednice Republike ići s dovoljnim brojem potpisa, Plenković je odgovorio kako to nije nužno te istaknuo da se “te prve konzultacije doživljavaju kao prvim inicijalnim”. Ponovio je kako će se u tome držati ustavnih rokova, pri čemu je 16. listopada zadnji dan za prvu sjednicu novog Sabora. “Izgledno je da to bude jedan od radnih dana prije nedjelje, 16. listopada”, rekao je i najavio da će s Mostom praktično razgovarati svakoga dana.

Petrov: Zbog uspješnosti pregovora postoji razlog za optimizam

“Postoji razlog za optimizam i drago mi je da smo se gotovo usuglasili vezano za sedam jamstava koje je Most iznio prije izbora, no postoje detalji koji će se završavati sljedećih dana. Ono što je bitno – otvorili smo sada i temu vezanu za glavne programske postavke i smjernice za buduću Vladu kako je mi vidimo i kako je vidi HDZ. S druge strane je ustrojstvo vlade koje do sada nismo otvarali. Sada smo kratko i načelno čuli od gospodina Plenkovića i njegove ekipe kako oni taj dio vide, a mi se moramo posavjetovati unutar Mosta”, rekao je Petrov i dodao kako se razgovori nastavljaju ovih dana.

Kazao je i kako “postoje razlozi zbog kojih mogu očekivati da će se sve brzo završiti”.

Na pitanje o tome koji su Mostovi uvjeti provedivi u 30 dana, a koji ne, Petrov je odgovorio da u 30 dana “ne ide gospodarski pojas i smanjenje pretplate HRT-a”. “Te stvari će imati jasan hodogram aktivnosti, vremena u kojima će se te aktivnosti odvojati i nakon toga sprovesti u djelo”, poručio je Petrov.

Njihovi zahtjevi su, ponovio je, tek znak u kojem bi trebala ići buduća vlada. “Neke stvari su po svojoj prirodi i male i velike. Velike jer po prvi put možemo reći da su se promjene počele događati i da imamo suglasje iz HDZ-a da su te promjene potrebne, i to nas veseli”, rekao je.

Posebno mu je, kaže, drago što u zadnjih dva tjedna vlada samo “jezik argumenata”. “Sada smo gotovo sigurno u situaciji da zajednički imamo dovoljan broj zastupnika koji bi nam omogućio potrebnu parlamentarnu većinu. Ali, želimo sve to skupa dogovoriti na kraju paketa”, istaknuo je Petrov.

Plenković: Glasnovićeve izjave su neprimjerene

Novinari su Plenkovića pitali i kako komentira uvrede koje je izabrani nezavisni zastupnik Željko Glasnović iznio na račun studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta te je li mu u takvim okolnostima prihvatljiv i njegov potpis potpore.

Plenković je rekao kako su Glasnovićeve izjave neprimjerene, da se protivi bilo kakvoj isključivosti te da o njegovu potpisu potpore nisu razgovarali, jer HDZ i Most imaju dovoljno potpisa i bez njegova. Smatra i da se problemi na Filozofskom fakultetu, vodeći računa o autonomiji Sveučilišta, trebaju riješiti u okviru zakona i tijela koje postoje na fakultetu.

Vezano uz tužbu banaka pred sudom u Washingtonu oko kredita u švicarskim francima Plenković je kazao da će prepustiti užem kabinetu vlade da o tome zauzme stav, naglasivši da HDZ po tom pitanju stoji na zaštiti nacionalnih interesa.

Komentiraj