ZAVRŠENI RAZGOVORI S VJEROVNICIMA: Očekuje se deblokada računa Imunološkog zavoda

Marko Prpic/PIXSELL

Račun Imunološkog zavoda trebao bi biti odblokiran tijekom današnjeg dana, čime bi bio spriječen odlazak u stečaj tog dioničkog društva kojemu je od siječnja blokirana imovina zbog 13 milijuna kuna duga, doznaje se u utorak iz Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske.

“Očekujemo iz sata u sat skidanje blokade, razgovori s vjerovnicima su završeni i postignuta je načelna suglasnost”, rekao je Hini v.d. predsjednik sindikata Željko Klaus. Zbog višemjesečne blokade računa dioničkog društva, u kojem su ostali sva imovina i sredstva za rad Imunološkog zavoda, prijetilo je pokretanje stečaja 19. svibnja.

U sindikatu su “prilično uvjereni” da do stečaja neće doći nakon obavljenih razgovora s vjerovnicima, među kojima su Vaba, HPB, HEP, Grad Zagreb s Holdingom, Grad Sv. Nedjelja, Porsche leasing i Biomax.

Ministar zdravlja Dario Nakić rekao je u utorak, odgovarajući na novinarska pitanja, kako u Ministarstvu rade sve da do stečaja Imunološkog ne dođe. “Želim vjerovati da se to neće dogoditi i da ćemo uspjeti završati ovo preoblikovanje iz Imunološkog zavoda d.d. u javnu ustanovu”, rekao je Nakić na obilježavanju Svjetskog dana hipertenzije.

Za stagnaciju u pretvaranju Imunološkog zavoda iz dioničkog društva u javnu ustanovu Nakić smatra odgovornom bivšu Vladu koja za pretvorbu nije osigurala financijska sredstva, tako da je Imunološki podijeljen na trgovačko i dioničko društvo.

“Mi se nalazimo na kraju tog procesa i suočavamo s nizom prepreka. Nekoliko ministarstava zajednički radi na tome da se taj proces dovrši, izbjegne stečaj i krenemo s proizvodnjom”, rekao je Nakić koji očekuje da bi proizvodnja u Imunološkom, nakon tri godine stanke, mogla ponovno krenuti najesen.

Komentiraj