FaH

ZAVRŠENI PREGOVORI Hasanbegović: ‘Pupovac je rekao da ne želi biti potpredsjednik Vlade’

HDZ je danas održao pregovore s predstavnicima nacionalnih manjina. Tim Andreja Plenkovića je danas u središnjici HDZ-a u Zagrebu primio osam zastupnika nacionalnih manjina.

Ranije su u središnjicu HDZ-a stigli i Milijan Brkić te Zlatko Hasanbegović, koji su savjetnici pregovaračkog tima.

“Pupovac je sinoć rekao da ne želi biti potpredsjednik Vlade. To kad sam ja rekao da tražim da mi Plenković jasno obrazloži zašto ne mogu biti ministar”, kazao je Hasanbegović za Index nakon pregovora.

Predsjednik HDZ-a dao je kratku izjavu za novinare: ‘Ponovili smo kako HDZ poštuje sve zakone koji definiraju prava manjina i izrazili želju da vlada ima potporu svih manjina. Ovo su inicijalni razgovori, dalje će ih voditi Stier i Marić. Sastat ćemo se ponovno u četvrtak’, kazao je Plenković. ‘Nismo uopće razgovarali o sastavu buduće vlade i Hasanbegoviću.  Mandatar će odlučivati o sastavu buduće vlade i stavio bih točku na spekulacije o tome tko će odlučivati o sastavu vlade. Kad dođemo u fazu da odlučujemo o sastavu vlade, onda ćemo razgovarati o svim resorima, a ne samo o jednom’, izjasnio se Plenković.

Pregovore je komentirao i Milorad Pupovac:

‘Imali smo dobru atmosferu s ljudima koje dugo i dobro poznajemo. Dogovarali smo dinamiku pregovora i područja koja su bitna manjinama. Manifestirali smo otvorenost za suradnju koja bi dovela Hrvatsku u stanje normalnosti i donijela stabilnu vladu.

Prava manjina su se na jedno vrijeme izgubila iz fokusa. Vjerujemo da zastupnici manjina mogu doprinijeti stabilnosti. Za razliku od prije par mjeseci, svi zastupnici nacionalnih manjina rade bez ikakvih pritisaka izvana. Svih osam nastupamo zajedno’, kazao je Pupovac za Index.

Podsjetimo kako je Milorad Pupovac jučer rekao kako je srpskoj manjini Zlatko Hasanbegović neprihvatljiv kao ministar u idućoj vladi. Plenković je poručio kako je ta odluka isključivo na njemu.

 

Komentiraj