FaH

ZAVRŠENA TALAČKA KRIZA U MALIJU: U napadu najmanje 30 ubijenih

Broj žrtava u talačkoj krizi u hotelu Radisson Blu u Bamaku u petak navečer bio je “barem tri terorista koji su ubijeni ili su se raznijeli eksplozivom” i barem 27 poginulih gostiju i zaposlenika hotela, rekao je za AFP malijski vojni izvor.

“Najnoviji podatak o žrtvama je barem tri terorista koji su ubijeni ili su se raznijeli eksplozivom”, rekao je taj vojni izvor koji je htio ostati anoniman, ocijenivši da njihov ukupni broj nije veći od četiri.

Najmanje 27 gostiju i zaposlenika hotela poginulo je u napadu i u otmici, dodao je taj izvor koji nije naveo državljanstvo žrtava.

U hotelu se nastavlja potraga za eventualnim truplima drugih žrtava.

Po ranijim podatcima izvora u malijskoj vojsci i u sigurnosnim snagama, poginula su dvojica napadača i najmanje 22 gosta i zaposlenika hotela.

U akciji malijskih komandosa kojima su pomogli i američki specijalci oslobođeni su preostali taoci od njih 170 koje je ranije zatočila naoružana skupina u prijestolnici bivše francuske kolonije.

Mali se već godinama bori protiv pobunjenika odanih al Qaedi, no za sada nije utvrđena veza s napadima u Parizu u kojima je prije tjedan dana ubijeno 130 ljudi.

Odgovornost za napad preuzela je afrička džihadistička grupa povezana s al Qaedom. Al-Mourabitoun, grupa sa sjedištem u Maliju koju uglavnom čine Tuarezi i Arapi, objavila je Tweet u kojemu se kaže da stoji iza napada na hotel Radisson Blu i otmice talaca.

Napadači koji su upali u hotel i zatočili taoce bili su naoružani strojnicama, a akciju su izveli uz povike na arapskom “Allahu Akbar”, “Bog je velik”.  Islamisti su bili zabarikadirani na sedmom katu hotela, kazali su očevici i sigurnosni izvori.

(Hina) xvrad ysl

Komentiraj