NATO savez je dovršio svoju misiju protiv pirata u Indijskom oceanu nakon što je zabilježen znatan pad napada, objavio je u srijedu savez koji svoje snage sad seli na Crno more zbog Rusije, te na Sredozemlje zbog izbjegličke krize.

Svi NATO-vi brodovi i patrolne letjelice napustili su područje u blizini Roga Afrike oko kojeg su patrolirali od 2009. u sklopu šire međunarodne misije protiv pirata u Somaliji koji su napadali svjetske trgovačke puteve.

NATO tvrdi kako je njihova operacija “Oceanski štit” uz ostale misije protiv pirata znatno smanjila broj napada. Nijedan brod nije napadnut kod Somalije od svibnja 2012, dok ih je u razdoblju između 2010. i 2011. godine bilo napadnuto 30.

Nakon više od desetljeća operacija NATO saveza izvan njegovih granica, savez se okreće obrani svog teritorija i prije svega odvraćanju Rusije na istoku, nakon što je Moskva 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim, piše Reuters.

“Globalno sigurnosno okruženje u proteklim se godinama znatno izmijenilo, a NATO-va mornarica se tome prilagodila”, priopćio je glasnogovornik saveza Dylan White.

“NATO je pojačao morske patrole na Baltiku i u Crnom moru. Pomažemo i kod sprječavanja krijumčarenja na Sredozemlju”, dodao je White.

Komentiraj