ZAVRŠEN SASTANAK U MINISTARSTVU: “Ne postoji mogućnost da je nečiji život ovog časa ugrožen u Hrvatskoj”

U petak je u Ministarstvu zdravstva održan sastanak Kriznog stožera, kako je i najavio novi ministar zdravstva Vili Beroš, kako bi se podigao stupanj pripreme na zdravstveni nadzor i dogovorili daljnji koraci.

Sastanak je trajao oko sat vremena, a potom su pred novinare izašli Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, i Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji su potvrdili da su organizacijski podigli stvar na viši nivo, no da nema mjesta panici.

Kontinuirano pratimo sve aktivnosti, stalno smo kontaktu s međunarodnim institucijama. Aktivirao je ministar mehanizam aktivacije Nacionalnog kriznog stožera da se svi pripreme na odgovor ako bude trebalo. Podignute su mjere opreza za zemlje EU, pa ćemo i mi isto tako obavljati nadzor granica kao što radimo i sada, ali ćemo provjere intenzivirati. Također, osigurava se zaštitna oprema, sve što je u ingerenciji Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, a to nastavljamo kroz nacionalni stožer”, rekla je Maja Grba-Bujević.

Nije htjela komentirati slučaj da su neki putnici, koji su se vratili iz Kine, rekli da ih na ulasku u zemlju nitko nije pregledao jer je kao načelnica Kriznog stožera zadužena za organizaciju i koordinaciju.

“Zaista ne postoji mogućnost da je nečiji život ovog časa ugrožen u Hrvatskoj. Nemamo potvrde o virusu kod nas.”

Krunoslav Capak je potvrdio da su sve službe spremne i da su svi scenariji predviđeni.

“Spremni smo za sve scenarije. Hrvatska tradicionalno ima odlično organiziranu epidemiološku službu, to se već dokazalo. Ekspertna skupina se počela sastajati, jer se pokazala potreba za interdisciplinarnim radom. Uključili smo graničnu policiju, inspektorat, agenciju za civilno zrakoplovstvo… Razmjenjujemo informacije, dogovaramo se o mjerama. Zasad su sve službe i sva tijela spremna za bilo što, što se dogodi”, rekao je Capak i naglasio: “U Europi ima devet zabilježenih slučajeva dosad. To je jako niski rizik, ali spremni smo za svaku situaciju.”

Dodao je da je razina provođenja mjera na granici već podignuta. “Naravno, uvijek se može dogoditi propust, to su milijuni putnika koji dolaze na granice. Znamo da se takve situacije događaju i Europi. To ne znači da je postojala opasnost, onda bi bili kontaktirani”, rekao je Capak.

Objasnio je potom kako će izgledati najavljeni nadzor. “Na svakoj granici putnik mora predati putovnicu. Granični policajac znat će odakle netko dolazi, dolazi li iz Kine. Ako posotji sumnja da osoba dolazi sa zaraženog područja, to je sad čitava Kina, ili ako postoji mogućnost da su bili u kontaktu sa zaraženima, postoji sanitarna inspekcija koja će kontaktirati epidemiologa, a onda će se vidjeti postoje li simptomi i sve će se provjeriti. Oni koji nemaju simptoma, bit će upućeni na aktivni zdravstveni nadzor – osoba će biti kod kuće, ali neće smjeti izlaziti i svaki dan će je kontaktirati epidemiolog da se vidi mijenjaju li se sipmtomi”, kazao je.

Komentirao je i zabrinutost pošiljkama koje pristižu iz Kine, no kao u brojnim drugim slučajevima virusa, ni ovaj gotovo sigurno ne može toliko dugo preživjeti van živog organizma. “Virus ne može dugo preživjeti van živog organizma i nema opasnosti da će se netko s pošiljkom, odjećom, zaraziti s koronavirusom. Sigurni smo da se to ne može dogoditi”, naglasio je Capak.

Komentiraj